Warme pruimensaus

    Warme pruimensaus

    8keer bewaard
    20min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een prachtige warm-rode saus. Dankzij het zachtzure smaakje en de temperatuur contrasteert de saus sterk met yoghurt- of roomijs met vanillesmaak. Maar hij kan ook goed worden gecombineerd met een andere pudding of cake. Een zelfgemaakte vruchtensaus zoals deze is een goed alternatief voor puddingsaus uit een flesje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g rijpe pruimen
    • 150 ml sinaasappelsap
    • gemalen kaneel
    • gemalen kruidnagels
    • 1 tl lichtbruine basterdsuiker, of naar wens
    • 1 tl cognac (desgewenst)
    • Om te serveren
    • yoghurt- of dessertijs met vanillesmaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min 

    1. Snijd de pruimen door en verwijder de pitten. Doe de pruimen in een steelpan en voeg het sinaasappelsap, de kaneel en de kruidnagels toe. Breng langzaam aan de kook, zet het vuur lager en laat gedurende 10 minuten zachtjes sudderen, of tot de pruimen zacht zijn.
    2. Wrijf het vruchtenmengsel door een zeef in een kom. Voeg de suiker toe en roer goed. Proef de saus en voeg indien nodig meer suiker toe. Voeg de cognac toe, als u die gebruikt.
    3. Doe indien nodig de saus opnieuw in de steelpan en warm langzaam weer op. Serveer warm over een paar bolletjes vanille- of yoghurtijs.

    Bevat per portie

    ✓✓ C

    Variaties en tips

    • In plaats van verse pruimen kunt u ook pruimen uit blik gebruiken. Laat 1 blik pruimen in siroop (circa 500 g) in een zeef uitlekken en volg dan het recept vanaf stap 2; laat de suiker weg. * • Als het het juiste seizoen is voor damastpruimen, gebruik deze dan. U moet dan wel iets meer suiker gebruiken, aangezien damastpruimen wat zuurder zijn. * • Voor een warme bramensaus vervangt u de pruimen door bramen en het sinaasappelsap door appelsap. Bramen hoeven maar 5 minuten zachtjes te sudderen. * • Laat 500 g ingevroren zomerfruit ontdooien, druk het samen met het sap dat er uitkomt door een zeef en serveer warm of koud.

    Pluspunten

    • Pruimen zijn een goede bron van voedingsvezels, zowel van niet-oplosbare als oplosbare. Niet-oplosbare voedingsvezels spelen een belangrijke rol bij de preventie van verstopping, en oplosbare voedingsvezels helpen ons beschermen tegen bepaalde soorten kanker. * • Pruimen bevatten slechts weinig vitamine C in vergelijking met andere soorten fruit, maar dat wordt goedgemaakt door het sinaasappelsap.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren