Wintervruchtenmousse

    Wintervruchtenmousse

    5keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Gedroogde pruimen en abrikozen hebben een intense, geconcentreerde zoete smaak. In combinatie met een scheutje abrikozenlikeur vormen ze een speciale vruchtenmousse. Dit aantrekkelijke nagerecht is vooral geschikt in de winter, wanneer zacht fruit niet vers verkrijgbaar is. Het bevat bovendien weinig vetten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 g gedroogde abrikozen
    • 150 g gedroogde pruimen zonder pitten
    • 2 el abrikozenlikeur
    • 200 ml sinaasappelsap, of zoveel als nodig is
    • 150 ml slagroom
    • 150 g magere yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Snijd 30 g van de abrikozen en 30 g van de pruimen in kleine blokjes. Doe die samen in een kom, giet de likeur erover en zet de kom apart zodat de likeur in het fruit kan trekken.
    2. Doe de rest van de abrikozen en pruimen in 2 afzonderlijke steelpannen en giet 100 ml sinaasappelsap in elke pan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken, of tot het fruit zacht is.
    3. Pureer de abrikozen en pruimen afzonderlijk in een mixer of keukenmachine tot ze smeuïg zijn en voeg indien nodig nog een beetje sinaasappelsap toe.
    4. Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg de yoghurt toe en vermeng die goed met de slagroom.
    5. Wissel abrikozenpuree, pruimenpuree en het roommengsel in lagen af in 4 glazen. Draai een beetje met de glazen, zodat een gemarmerd effect ontstaat. Schep de gemarineerde vruchten net voor het serveren op de vruchtenmousse.

    Pluspunten

    • Gedroogde vruchten zijn een geconcentreerde bron van verschillende voedingsstoffen, zoals ijzer. De vitamine C in het sinaasappelsap verbetert de opname van ijzer. * • Door magere yoghurt te vermengen met slagroom krijgt u een rijk smakend nagerecht dat toch weinig calorieën bevat. De yoghurt voegt ook een frisse smaak toe, die contrasteert met de zoete vruchtenpuree.

    Variaties en tips

    • Gebruik meer sinaasappelsap en laat de abrikozenlikeur achterwege. * • Voor rabarbermousse kookt u 300 g fijngesneden rabarber met 2 eetlepels poedersuiker en 1 eetlepel sinaasappelsap. Laat afkoelen en pureer het mengsel. Maak het room-yoghurtmengsel, zoals in het hoofdrecept, en voeg de rabarberpuree toe. Schep in afzonderlijke glazen. Garneer het met 15 g geroosterd amandelschaafsel. * • Voor pruimenmousse halveert u 300 g rode pruimen en verwijdert u de pitten. Pocheer ze langzaam in een afgedekte pan met 15 g poedersuiker en 1 eetlepel sinaasappelsap tot ze zacht zijn. Laat de pruimen afkoelen en pureer ze. Meng 200 g kwark en 100 g magere biogarde. Bewaar 4 eetlepels van de pruimenmoes, en schep de rest van de moes met het kwarkmengsel in glazen. Schep bovenop elke portie een lepel van de bewaarde moes en garneer met 15 g fijngehakte, geroosterde hazelnoten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, C * ✓ B2, niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren