Wortelgroentegratin met cheshire

    Wortelgroentegratin met cheshire

    2keer bewaard
    4uur


    Maak dit als eerste!

    In deze heerlijke gratin wordt een mengsel van wortelgroenten bedekt met een knapperige bovenlaag van volkoren broodkruimels en cheshire. Het is een stevige maaltijd die vooral op een koude dag heerlijk smaakt. Serveer de gratin in de ovenschaal, rechtstreeks uit de oven, samen met een groene of een gemengde salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g worteltjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 250 g pastinaken, in dunne schijfjes gesneden
    • 300 g knolselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 400 g aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
    • 3 el vers bieslook, fijngesneden
    • ½ tl verse nootmuskaat, geraspt
    • 200 ml halfvolle melk
    • 75 g kwark
    • 4 el zure room
    • 2 dikke sneetjes volkoren brood, circa 85 g in totaal
    • 15 g boter, gesmolten
    • 100 g cheshire, fijngeraspt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:4uur 

    1. Verhit de oven voor op 180 °C. Schik de wortel-, pastinaak-, knolselderie- en aardappelschijfjes in een grote diepe vuurvaste schaal. Strooi een beetje van het bieslook, nootmuskaat en peper en zout over elke laag.
    2. Klop in een kom de melk, kwark en zure room goed door elkaar en giet het mengsel daarna gelijkmatig over de groenten. Dek de schaal af met folie en laat gedurende 1-1¼ uur bakken, of tot de groenten gaar zijn.
    3. Snijd het brood in dobbelsteentjes van 5 mm en meng ze met de gesmolten boter en de geraspte kaas. Schep het mengsel gelijkmatig over de groenten. Zet de schaal weer in de oven, zonder hem af te dekken met folie, en laat de gratin nog 15-20 minuten bakken, of tot de bovenlaag knapperig en mooi goudbruin van kleur is. Serveer heet.

    Variaties en tips

    • Voor een sterkere uiensmaak kunt u het bieslook vervangen door een bosje lente-uitjes, schoongemaakt en fijngesneden, of 1 stengel prei die u in ringetjes snijdt. * • U kunt de cheshire vervangen door wensleydale of lancashire, of u kunt in dit gerecht emmentaler gebruiken. * • Voor een batatengratin met cheddar schilt u 600 g bataten. Snijd ze in dunne schijfjes en leg die in een grote, diepe vuurvaste schotel, samen met 200 g in schijfjes gesneden stengels bleekselderij en 1 in dunne ringen gesneden ui. Bestrooi de lagen met 1 eetlepel fijngehakte verse tijm, 1 theelepel karwijzaden en peper en zout naar wens. Vervang de zure room door 4 eetlepels halfroom en meng die met de kwark en melk. Meng voor de bovenlaag 85 g volkoren broodkruimels met 15 g gesmolten boter en 100 g geraspte cheddar.

    Pluspunten

    • Cheshire zou een van de oudste Engelse kazen zijn. De kaas is zowel met een witte als een oranjerode korst verkrijgbaar. Wat voedingswaarden betreft, is er geen verschil. * • Wortelgroenten zijn goedkoop en bevatten veel koolhydraten en voedingsvezels. * • Worteltjes zijn een goede bron van bétacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1, B6, C, foliumzuur, calcium, kalium, zink * ✓ B2, B12, E, niacine, ijzer, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren