Zoete-aardappelpastei met cranberry-notenlaagje

    Zoete-aardappelpastei met cranberry-notenlaagje

    4keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Onder de zoete, romige puree van zoete aardappelen (die rijk zijn aan bètacaroteen) ligt een friszuur vruchtenlaagje verborgen tjokvol met gezondheidsbevordende antioxidanten.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 110 g bloem
    • 100 g + 50 g + 4 theel. suiker
    • zout
    • 55 g boter
    • 170 g verse cranberry's
    • 1¼ dl water
    • 100 g pecannoten, grofgehakt
    • 2 middelgrote zoete aardappelen, gaargekookt en gepureerd
    • 3½ dl magere koffiemelk
    • 1 groot ei, losgeroerd
    • 2 grote eiwitten, licht geklopt
    • ½ theel. vanille-extract
    • ½ theel. gemalen kaneel
    • ¼ theel. geraspte nootmuskaat
    • ¼ theel. gemalen piment

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Vermeng in een kom de bloem met 1 theel. zout en 4 theel. suiker. Snijd er met 2 messen vlug de boter door. Voeg 1 tot 2 eetl. ijskoud water toe, zodat u een samenhangend deeg krijgt. Laat dit omwikkeld met plasticfolie 1 uur rusten in de koelkast.
    2. Breng de cranberry's met 100 g suiker en het water aan de kook. Draai het vuur laag en verwarm ze nog circa 10 min. tot ze gaar zijn en de schilletjes barsten. Neem ze van het vuur en roer de noten erdoor.
    3. Verwarm de oven voor op 225°C. Rol het deeg uit tot een lap. Bekleed hiermee een aardewerken vorm van 28 cm doorsnee.
    4. Vermeng puree, koffiemelk, 50 g suiker, ei, eiwitten, vanille-extract, kruiden en ⅛ theel. zout.
    5. Bestrijk de deegbodem met het afgekoelde cranberrymengsel. Schep het aardappelmengsel erover.
    6. Bak de pastei 10 min. Schakel de temperatuur terug tot 175°C. Bak de pastei nog 40 min., tot de puree gestold is. Laat eerst in de vorm 30 min. afkoelen op een rooster en daarna in de koelkast.

    FRIS IDEE

    Verse cranberry's zijn vooral rond Kerstmis verkrijgbaar. De rest van het jaar kunt u deze pastei maken met (diepvries)bosvruchten. Verwarm ze niet te lang: een paar minuten is vaak al genoeg. Roer er daarna de noten door.

    HANDIGE HINT

    Bij taarten met een vulling van eieren en melk kan zich tijdens het afkoelen een scheur vormen in de vulling. Dit komt doordat de vulling te veel vocht heeft verloren tijdens het bakken; u kunt het probleem ondervangen door een ovenschaal met water onderin de oven te zetten. Een scheur in de vulling beïnvloedt de smaak overigens niet.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren