Yoghurtijs met bramen

    Yoghurtijs met bramen

    8keer bewaard
    3uur35min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Bramenijs is bijna nergens verkrijgbaar, een reden te meer om zelf een ijsdessert met bramen te bereiden. Dit romige ijs op basis van pudding wordt luchtiger gemaakt met Griekse yoghurt en op smaak gebracht met een beetje sinaasappel. De verse bramenpuree zorgt voor een mooi paars kleureffect in het ijs.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 ml volle melk
    • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
    • 1 groot ei
    • 2 grote eierdooiers
    • 50 g poedersuiker
    • 1 tl maïzena
    • 1 tl vanille-essence
    • 250 g Griekse yoghurt
    • 125 g bramen om te garneren
    • Bramenpuree
    • 125 g bramen
    • 30 g fijne suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Extra tijd: 3uur in de diepvries  ›  Klaar in:3uur35min 

    1. Verhit de melk met de sinaasappelschil in een steelpan met een dikke bodem tot de melk kokendheet is. Doe ondertussen het ei, eierdooiers, suiker, maïzena en vanille-essence in een kom en klop tot het mengsel bleek en romig is.
    2. Schenk de melk bij het eiermengsel, doe het mengsel weer in de pan en verwarm het op een laag vuur al roerend tot het mengsel dik is. Laat de pudding niet koken. Haal de pan van het vuur en zet opzij om af te koelen.
    3. Als de pudding koud is, doet u de yoghurt erbij en klopt u die er goed door. Giet het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant op. Het ijs moet mooi dik worden.
    4. Als u geen ijsmachine hebt, giet u het mengsel in een diepvriesdoos en zet u het 2 uur in de diepvries, of tot het aan de randen stevig wordt. Doe het in een kom en klop er stevig door met een garde of een elektrische mixer, zodat de ijskristallen worden gebroken. Doe het mengsel weer in de doos en zet het ijs nog 1½ uur in de diepvries.
    5. Maak ondertussen de puree. Doe de bramen met suiker en 1 eetlepel water in een steelpan. Verhit tot de bessen zacht en sappig zijn. Breng aan de kook en laat 1-2 minuten koken, zodat de vloeistof indikt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Druk de bramen door een nylon zeef, zodat een smeuïge puree ontstaat.
    6. Als u een ijsmachine gebruikt, schept u het ijs in een stevige plastic doos. Roer vervolgens de bramenpuree erdoor. Als u het ijs hebt laten bevriezen in een diepvriesdoos, schep het dan in een kom en roer tot het zacht wordt. Roer dan de bramenpuree erdoor en schep het ijs weer in de doos. Zet nog 3 uur of een nacht in de diepvries, tot het ijs stevig is. (U kunt het yoghurtijs in de diepvries tot 3 maanden bewaren.)
    7. Haal het yoghurtijs circa 45 minuten voor het serveren uit de diepvries, zodat het een beetje zachter wordt. Schep het in glazen of dessertcoupes en garneer het ijs met de bramen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, calcium * ✓ B2, C, E, foliumzuur, niacine, kalium, koper, zink

    Pluspunten

    • Bramen zijn niet alleen een uitstekende bron van vitamine C, maar zijn ook een van de beste bronnen van vitamine E. * • Dit heerlijke yoghurtijs bevat veel minder suiker en calorieën dan de meeste kant-en-klare soorten yoghurtijs.

    Variaties en tips

    • Maak yoghurtijs met bosbessen door de bramen te vervangen door verse bosbessen of bosbessen uit de diepvries. * • Vervang de vanille-essence in het eiermengsel in stap 1 door 1 theelepel gemalen kaneel. * • Voor yoghurtijs met aardbeien maakt u de vla, zoals in het hoofdrecept, maar laat u de vanille-essence weg. Laat afkoelen en voeg de yoghurt toe. Kook 500 g aardbeien met het sap van ½ citroen en 50 g poedersuiker tot ze zacht zijn. Laat afkoelen en druk ze dan door een zeef. Klop de aardbeienpuree door het mengsel van vla en yoghurt en laat het bevriezen, zoals in het hoofdrecept beschreven staat.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren