Zacht fruit met passievruchten

    Zacht fruit met passievruchten

    Voeg toe aan favorieten!
    15min


    Maak dit als eerste!

    Zacht fruit zorgt altijd meteen voor een vleugje zomer. Zuur, zoet of sappig: de keuze is groot, variërend van verfijnde, kwetsbare frambozen, sappige aardbeien en stevige kleine bosbessen tot de volle smaak van bramen. De passievrucht is in dit gerecht geen aparte smaak, maar voegt een aangenaam, zoetzuur accent toe.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 450 g aardbeien, doormidden gesneden
    • 150 g frambozen
    • 100 g bramen
    • 100 g bosbessen
    • 100 g rode en zwarte bessen, zonder steeltjes
    • 2 passievruchten
    • 1 el kristalsuiker
    • sap van ½ citroen of limoen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Meng de aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen, rode en zwarte bessen in een kom.
    2. Snijd de passievruchten doormidden. Leg een zeef op de kom en schep het vruchtvlees met de zaadjes van de passievrucht in de zeef. Wrijf het vruchtvlees en de zaadjes op een vrij stevige manier tegen de zeef, zodat al het sap op de vruchten komt. Houd een paar passievruchtpitjes achter en gooi de rest weg.
    3. Voeg de suiker en het citroen- of limoensap toe aan de vruchten. Roer alles voorzichtig door. Strooi er de achtergehouden pitjes over. Serveer de salade meteen, of zet de kom korte tijd afgedekt in de koelkast.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ E, foliumzuur

    Variaties en tips

    • Voeg in plaats van de passievruchten 3 eetlepels crème de cassis toe. Zet de salade tot het serveren op een koele plaats. * • Laat de passievruchten achterwege en serveer in plaats daarvan een perzik- en abrikozensaus bij de salade: schil en pureer 2 rijpe perziken, breng op smaak met 2-3 eetlepels kristalsuiker, het sap van ¼ citroen en een scheutje amandelextract. Snijd 8 gebruiksklare gedroogde abrikozen in kleine stukjes en voeg deze toe. Verdeel de saus over borden en schep daar de vruchtensalade over. * • U kunt de vruchtensalade ook over vanille-yoghurtijs scheppen.

    Pluspunten

    • Als de diverse fruitsoorten met elkaar worden vergeleken, wint de zwarte bes het op het gebied van vitamine C, met 200 mg in elke 100 g. Bij aardbeien is dit aandeel 77 mg, bij frambozen 32 mg en bij bramen 15 mg. Net als vroeger is vitamine C nodig ter voorkoming van scheurbuik - onder andere te herkennen aan bloedend tandvlees en bloeduitstortingen, veroorzaakt doordat bloedvaten doorlekken naar het omringende weefsel. Vitamine C houdt daarnaast ook het immuunsysteem in stand en voorkomt, in zijn functie van antioxidant, de schadelijke processen die tot hartkwalen en kanker kunnen leiden. * • Aan deze feestelijke salade van zomers fruit, vol voedingsvezels en vitamine C, voegen passievruchten nog vitamine A toe, belangrijk voor een gezonde huid en een goed gezichtsvermogen. Bramen zorgen voor vitamine E, een belangrijke antioxidant. De werking van vitamine E wordt versterkt door andere antioxidanten, zoals vitamine C.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren