Zomerse borsjt

    Zomerse borsjt

    1keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Bieten leveren veel foliumzuur (een B-vitamine); de kool en uien bevatten veel vitamine C.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 l water
    • 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
    • 1 wortel, geschild en kleingesneden
    • 1 ui, in vieren
    • 3 tenen knoflook, fijngesneden
    • 4 takjes peterselie
    • 2 laurierbladeren
    • ½ theel. zout
    • 4 jonge bietjes
    • 1 kleine meiraap
    • 2 theel. olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 200 g witte kool, fijngesneden
    • 2 eetl. dille, fijngesneden
    • 1½ eetl. versgeperst citroensap
    • 2 eetl. zure room
    • 2 eetl. yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Breng in een grote pan het water soms met de bleekselderij, wortelpartjes, ui, knoflook, peterselie, laurier en het zout aan de kook. Schil de bieten en meiraap en voeg de schillen toe. Draai het vuur laag en laat de bouillon afgedekt 25 min. trekken. Snijd de bieten en meiraap in stukjes.
    2. Verhit de olie in een grote pan op matig vuur en bak hierin de fijngesneden ui 5 min. Voeg de bieten, meiraap en kool toe. Zeef de bouillon en schenk deze erover. Laat de soep afgedekt nog 20 min. trekken, tot de groenten precies gaar zijn.
    3. Roer van het vuur af de dille en het citroensap door de soep en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Vermeng de zure room met de yoghurt en roer dit vlak voor het serveren door de soep.

    HANDIGE HINT

    Voor een snellere versie van deze koude bietensoep kunt u kant-en-klare groentebouillon gebruiken. Indien gewenst kunt u ook gekookte bieten en voorgesneden kool gebruiken.

    Goede combinatie

    In Oost-Europa wordt borsjt traditioneel geserveerd met een schaal warme gekookte aardappelen met gesnipperde bieslook. De zure room wordt niet door de soep geschept maar apart bij de aardappelen geserveerd. Koude borsjt met warme aardappelen is heerlijk als zomerse lunch: geef er als dessert worteltaart met notenkorst bij (zie blz. 277).

    WIST U DAT…

    … wortelen en bieten de twee allerzoetste groenten zijn? Misschien dat ze daarom ook zo in de smaak vallen bij kinderen. Wie niet te veel koolhydraten wil binnenkrijgen, moet echter matigen met deze groenten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren