Pruimentaart met kruimellaag

  • 7keer bewaard
  • 1uur30min

Deze pruimentaart heeft een heerlijke kruimellaag en smaakt het best met verse, rijpe pruimen. Je kunt ook appels of kersen gebruiken en in plaats van hazelnoten bijvoorbeeld walnoten.

MARBALET

Ingrediënten

Porties: 8 

  • 375 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 1/2 theelepel (10 gr) bakpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • 150 gr boter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels (45 ml) melk
  • 1/2 theelepel citroenrasp
  • 60 gr bloem
  • 55 gr bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 40 gr gehakte hazelnoten
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 45 gr boter
  • 825 gr pruimen, ontpit en in plakjes
  • 200 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

  1. Verwarm de oven voor tot 190 graden C.
  2. Om het deeg te maken: Meng in een kom 375 gr bloem, 150 gr suiker, bakpoeder, 1/8 theelepel zout. Mix goed door en voeg dan 150 gr boter toe en mix met deeghaken tot een kruimeldeeg (kruimels ter grootte van een kleine erwt) Mix de eieren, vanille extract, melk en citroenrasp erdoor. Mix zolang tot de ingrediënten net zijn gemengd. Laat het deeg rusten in de koelkast.
  3. Om de kruimellaag te maken: Meng in een middelgrote kom de 60 gr bloem, bruine suiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/4 theelepel zout, gehakte noten en de citroenrasp. Kneed met je handen de boter erdoor tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Zet apart.
  4. Om de fruitvulling te maken: Leg de plakjes pruim in een grote kom. Meng in een kleine kom de resterende suiker, bloem, kaneel en nootmuskaat. Strooi dit over het fruit en meng door.
  5. Rol het deeg uit tot een lap groot genoeg om de bodem en rand van een 23cm taartvorm te bedekken. Leg de fruitvulling op het deeg en bestrooi gelijkmatig met de kruimellaag. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-55 minuten lichtbruin en gaar. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (1)

AnnaDeWit
van
3

Heerlijk! Iedereen heeft met smaak gegeten! De oven wel op een kiertje laten staan. Dan kan al het vocht ontsnappen. - 11 sep 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties