Karnemelkbrood met pitten

    Karnemelkbrood met pitten

    4keer bewaard
    1uur


    67 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijke manier om wat extra vezels te eten: sesamzaad, lijnzaad, maanzaad en zonnebloempitten in een volkorenbrood met karnemelk en honing. Gelukkig is dit recept voldoende voor 2 broden!

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 1 zakje (7 gr) droog bakkersgist
    • 1 theelepel suiker
    • 175 ml warm water (45°C)
    • 350 ml karnemelk
    • 2 eetlepels boter, gesmolten
    • 3 eetlepels honing
    • 2 theelepels zout
    • 2 eetlepels sesamzaad
    • 2 eetlepels lijnzaad
    • 2 eetlepels maanzaad
    • 2 eetlepels zonnebloempitten
    • 250 gr volkorenmeel
    • 550 gr bloem

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. In een kleine kom met warm water gist en suiker in ong. 10 minuten romig laten worden.
    2. Karnemelk, boter, honing en gistmengsel in een grote kom vermengen. Zout, volkorenmeel en alle zaadjes toevoegen. Mengen. Bloem in porties van ong. 50 gr toevoegen en met een houten lepel telkens goed mengen. Als het deeg pakt op een bebloemd oppervlak in ong. 6 minuten egaal en elastisch kneden.
    3. Een grote mengkom licht met olie invetten, het deeg erin leggen en een olielaagje geven. Afdekken met een vochtige doek en op een warme plaats in ong. 1 uur tot verdubbeld volume laten rijzen.
    4. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. 2 bakvormen van 23x12 cm invetten.
    5. Het deeg neerslaan en op een bebloemd oppervlak in tweeën delen. Het deeg in broden vormen en in ingevette bakvormen leggen. Afdekken met een vochtige doek en in ong. 40 minuten tot verdubbeld volume laten rijzen.
    6. Ong. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bruin is en de onderkant hol klinkt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    MirjamAcda
    1

    Heerlijke broden! Heb er 1 in een cakeblik gebakken en 1 gewoon op de bakplaat als vloerbrood. Wel wat fluffie naar mijn zin, maar denk dat dat voor veel mensen een pluspunt is. Is supermarktbroodstructuur en ik houd meer van zwaar natuurwinkelbrood wat je zo makkelijk kunt smeren omdat het steviger is . Maar heb ook volkoren tarwebloem gebruikt i.p.v. broodmeel (geen idee wat dat laatste is nl) dus ga het nog eens proberen met broodmeel of een deel bloem vervangen door speltmeel o.i.d. Maar wel echt een aanrader en fijn dat je meteen 2 broden hebt zo! - 22 jan 2013

    van
    0

    Kun je i.p.v. broodmeel ook ander meel gebruiken? Gewone tarwemeel bijvoorbeeld? of misschien fijne roggemeel? - 25 okt 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren