Oliebollen met krenten en rozijnen

    Oliebollen met krenten en rozijnen

    20keer bewaard
    2uur20min


    39 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een basisrecept voor oliebollen. Zo maken wij ze elk jaar en ik vind ze zo het lekkerst, met krenten en rozijnen en zonder pakje oliebollenmix.

    koekje Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 20 oliebollen

    • 250 gr bloem
    • 225 ml melk, op kamertemperatuur
    • 5 gr zout
    • 1 ei
    • 12 gr gist
    • 50 gr rozijnen
    • 50 gr krenten
    • olie om in te frituren
    • frituurpan

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Leg de krenten en rozijnen in een bakje warm water en laat ze minstens een half uur wellen. Giet af en dep goed droog met keukenpapier.
    2. Los de gist op in een scheutje (lauwe) melk. Mix dan de bloem, zout, de rest van de melk en het ei erdoor met de handmixer tot een glad beslag.
    3. Meng de rozijnen en krenten door het beslag. Zet het beslag op een warme plek afgedekt met een schone theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen.
    4. Verhit de olie in een (frituur)pan op ongeveer 190 graden C. De olie moet zo heet zijn dat als je er een stukje brood indoet het meteen gaat sissen en boven komt drijven.
    5. Het beslag moet nu zo dik zijn dat het in brokken van een lepel af valt. Schep met twee (ingevette) eetlepels of een (ingevette) ijslepel beslag in de frituurpan. Bak ze in ongeveer 6 minuten bruin en gaar, nadat je ze halverwege een keer hebt omgedraaid (als dit niet uit zichzelf gebeurt).
    6. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. Bestrooi voor serveren met poedersuiker en eet warm of koud.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (7)

    Patty
    van
    4

    Prima recept. Ik raad iedereen aan de oliebollen in de schuur te frituren, zodat je huiskamer en keuken niet naar vet gaan ruiken! - 08 dec 2014

    van
    2

    Vanuit Suid Afrika; ek gaan dit probeer. Baie dankie! - 23 dec 2014

    1

    Andere ingrediënten gebruikt. toevoegingen als gewelde abrikozen gedroogde cranberries dadels vijgen gekonfijte sinaasappel doen het naast de rozijnen en appel in diverse combinaties altijd fantastisch in oliebollen - 31 dec 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren