Oliebollen met krenten en rozijnen en appel

Een variatie op gewone oliebollen. Namelijk met krenten, rozijnen en stukjes appel en bestrooid met een mengsel van kaneel en suiker (maar poedersuiker kan natuurlijk ook!).

koekje Overijssel, Nederland

Ingrediënten

Opbrengst: 20 oliebollen

  • 250 gr bloem
  • 225 ml melk, op kamertemperatuur
  • 5 gr zout
  • 1 ei
  • 12 gr gist
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine snippers gesneden
  • olie om in te frituren
  • suiker
  • kaneel

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:2uur20min 

  1. Leg de krenten en rozijnen in een bakje warm water en laat ze minstens een half uur wellen. Giet af en dep goed droog met keukenpapier.
  2. Los de gist op in een scheutje (lauwe) melk. Mix dan de bloem, zout, de rest van de melk en het ei erdoor met de handmixer tot een glad beslag.
  3. Meng de rozijnen, krenten en gesnipperde appel door het beslag. Zet het beslag op een warme plek afgedekt met een schone theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen.
  4. Verhit de olie in een (frituur)pan op ongeveer 190 graden C. De olie moet zo heet zijn dat als je er een stukje brood indoet het meteen gaat sissen en boven komt drijven.
  5. Het beslag moet nu zo dik zijn dat het in brokken van een lepel af valt. Schep met twee (ingevette) eetlepels of een (ingevette) ijslepel beslag in de frituurpan. Bak ze in ongeveer 6 minuten bruin en gaar, nadat je ze halverwege een keer hebt omgedraaid (als dit niet uit zichzelf gebeurt).
  6. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met een mengsel van kaneel en suiker en eet warm of koud.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties