100 procent volkorenbrood

    100 procent volkorenbrood

    2keer bewaard
    1uur30min


    36 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijk zacht volkorenbrood met toegevoegde granen. Recept voor 2 grote broden. Verdubbel het recept voor 3 kleinere broden. Kijk eens bij een reformwinkel voor enkele van de moeilijker te vinden ingrediënten. Tarwegluten is ook bekend als glutenmeel.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 420ml warm water (43 graden C)
    • 4 el honing
    • 2 theelepels instant gist
    • 725g met een steen gemalen volkorenmeel
    • 6 eetlepels tarwegluten
    • 1 eetlepel lijnzaad
    • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
    • 1 eetlepel havermout
    • 1 eetlepel sesamzaad
    • 1 eetlepel quinoa
    • 1 eetlepel zonnebloempitten
    • 1 tl zout
    • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Schenk warm water en honing in een grote kom en roer om de honing op te lossen. Strooi de gist over de vloeistof, en laat staan totdat de gist gaat bubbelen en een romige laag vormt, na ongeveer 10 minuten.
    2. Meng in een kom de volkorenmeel, gluten, lijnzaad, gemalen lijnzaad, havervlokken, sesamzaadjes, quinoa, zonnebloempitten en zout tot de zaden gelijkmatig verspreid zijn. Doe het meelmengsel bij het gistmengsel, voeg de kokosolie toe, en meng alles door elkaar. Schep het deeg uit de kom op een goed met bloem bestoven werkblad en kneed tot een glad en veerkrachtig deeg, in ongeveer 15 minuten. Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het daarna nog een 10 minuten.
    3. Vorm het deeg tot een bal, leg in een geoliede kom, en draai het deeg diverse malen zodat het een laagje olie krijgt. Dek af en laat het op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld, na 30 tot 45 minuten.
    4. Vet twee bakblikken van 900 gr in. Druk het lucht uit het deeg, en snijd in 2 stukken. Vorm van elk stuk een brood, plaats in de bakblikken, met de naad naar onderen, en dek de bakblikken af met plastic folie. Laat rijzen tot het in volume is verdubbeld, in ongeveer 30 minuten.
    5. Verwarm de oven voor op 180 graden C / gasstand 4. Bak de broden in de voorverwarmde oven goudbruin en totdat ze hol klinken als je erop klopt, in 30 tot 35 minuten. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens ze uit de vorm te halen om op een rooster verder af te koelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren