Aardappel Lefse

    Aardappel Lefse

    4keer bewaard
    35min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Lefse is een traditioneel Noors plat brood, en dit recept wordt gemaakt met aardappel. Wij serveren het altijd bij het kerstontbijt. Het smaakt heerlijk besmeerd met boter en (donkerbruine) basterdsuiker!

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 2,25 kg aardappelen, geschild
    • 1 eetlepel zout
    • 3 eetlepels boter, gesmolten
    • 250 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
    • 125 gr witte bloem, of zoveel als nodig

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Bedek de aardappelen en zout met water in een grote pan. Breng aan de kook en kook totdat je makkelijk met een vork in de aardappelen kan prikken. Giet ze af en doe ze in een grote kom. Meng de boter en room erdoor en pureer tot het volledig glad is. Bedek en laat een nacht in de koelkast staan.
    2. Gebruik je handen om van het aardappel mengsel vier strengen, ongeveer 15 cm lang, te vormen. Snijd elke streng in 4 of 5 stukken. Gebruik net genoeg meel om te voorkomen dat het deeg blijft plakken, rol elk gedeelte zo dun mogelijk uit. Draai het deeg vaak om en voeg meer bloem toe als dit nodig is. Het toevoegen van te veel meel kan de lefse taai maken, dus wees voorzichtig.
    3. Verhit een platte grilpan op middelhoog vuur. Bak een lefse per keer tot ze goudbruin zijn met donkere bruine bubbels aan elke kant, draai ze 1 keer om. Gebruik een platte spatel als je er een hebt. Stapel de gebakken lefse op een bord of schaal en bedek met een theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen. Zodra de lefse volledig zijn afgekoeld, verpak je ze in plastic folie om ze vochtig te houden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren