Abrikozen-griesmeelcake met een krokante hazelnootlaag

    Abrikozen-griesmeelcake met een krokante hazelnootlaag

    1keer bewaard
    1uur30min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb deze taart gemaakt met verse abrikozen, maar je kunt ook goed uitgelekte uit een blikje gebruiken als het niet het juiste seizoen is (misschien kan iemand het uitproberen met abrikozen uit blik en ons vertellen hoe het gegaan is?). Het maken van krokante hazelnootlaag is heel eenvoudig en voegt echt iets bijzonders toe aan deze cake.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 60 gr ongeschilde hazelnoten, grof gehakt
    • 340 gr basterdsuiker, verdeeld
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 250 gr boter, op kamertemperatuur
    • 1 snufje zout
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 6 eieren
    • 100 gr witte bloem
    • 180 gr fijne griesmeel
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 500 gr abrikozen, gehalveerd en pitten verwijderd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur10min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 170 C / gasoven stand 3. Vet een springvorm (23 cm) in.
    2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze een nootachtige geur beginnen af te geven, waarbij je ze voortdurend roert, zodat ze niet verbranden. Strooi er 40 gr van de basterdsuiker over en blijven roosteren onder voortdurend roeren tot de suiker is gekarameliseerd. Haal van het vuur en zet apart.
    3. Klop 300 gram suiker, vanille en boter tot een licht en romig geheel. Voeg zout en de geraspte citroenschil toe. Voeg de eieren een voor een toe, mix goed na elke toevoeging.
    4. Meng de bloem met de griesmeel en het bakpoeder, roer door het botermengsel.
    5. Giet de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel de abrikozenhelften gelijkmatig over het beslag en bestrooi met de hazelnoot krokant. Giet de rest van het beslag erover en strijk het glad met behulp van een spatel.
    6. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 70 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Als de taart te donker is tegen het einde van de baktijd, leg er dan een stuk aluminiumfolie over. Laat helemaal afkoelen in de springvorm. Ga met een mes langs de randen en verwijder de rand van de springvorm voor het opdienen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    MamLunszen
    0

    Heel erg lekker - 22 jul 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren