Bagels voor dummies

  (164)
  1 uur 10 minuten

  Bagels maken is leuk, maar vereist wel wat moeite. Maar uiteindelijk word je beloond met heerlijke bagels die ook nog eens goed in te vriezen zijn!


  158 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 500 ml warm water (45 graden Celsius)
  • 1/2 (7 gr) zakje gedroogde actieve bakkersgist
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 kg bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 3 eetlepels maanzaad

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. Sprenkel in grote kom de gist in warm water om het zacht te maken; roer zodat het oplost. Voeg 2 eetlepels suiker, olie, 850 gr bloem en het zout toe. Meng tot het deeg wat stijver wordt en loskomt van de zijkanten van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven bord en kneed het, voeg indien nodig kleine hoeveelheden bloem toe. Bageldeeg moet behoorlijk stijf zijn. Voeg zoveel extra bloem toe totdat het nog net goed gekneed kan worden. Kneed tot een glad en elastisch geheel gedurende 12-15 minuten.
  2. Rol het deeg tot een bal, plaats deze in een grote geoliede kom, en draai om totdat de gehele bal van een laagje olie voorzien is. Dek af en laat volledig rijzen totdat je een indruk met je vinger kan maken, maar het deeg niet inzakt (ongeveer een uur).
  3. Sla het deeg wat platter en verdeel in drieen, rol elk deel tussen je handpalmen tot een staaf. Snijd de staven in 4 gelijke stukken en vorm er ballen van. Maak van de eerste bal weer een staaf, ongeveer 5 cm. langer dan je handpalm. Maak een ring met het deeg, met overlappende uiteinden, sluit deze aan door er met je handpalm over te rollen. Als het deeg niet goed rolt smeer er met je vinger een druppel water op. Verdeel de bagels over 2 bakplaten meteen anti aanbaklaag of zeer licht geoliede bakplaten. Dek af en laat het staan tot het luchtig is, gedurende ongeveer 20 minuten.
  4. Terwijl bagels rijzen, vul je een 4 liter pan voor 2/3e met koud water, voeg 1 eetlepel suiker toe en breng aan de kook. Als het water kookt doe je 2 of 3 bagels per keer in het kokend water en wacht tot ze naar boven komen drijven. Kook ze in totaal 1 minuut, terwijl je ze een keer omdraait.
  5. Til elke bagel voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Laat even uitlekken en rol ze om in een bakje met maanzaad, indien gewenst. Verdeel de bagels gelijkmatig over 2 bakplaten met antiaanbaklaag of zeer licht geoliede bakplaten.
  6. Stoom ze in een voorverwarmde oven (260 C. / gasoven stand 9 totdat ze goed bruin zijn, gedurende ongeveer 20 minuten. Draai de bagels om wanneer de toppen bruin worden, en bak ze verder tot ze gaar zijn.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (164)

  Vergelijkbare recepten