Bananen-slagroom cheesecake

    Bananen-slagroom cheesecake

    9keer bewaard
    1uur35min


    31 personen hebben dit gemaakt

    Mijn dochter kon niet kiezen tussen een bananen-slagroomtaart en een cheesecake, dus bedacht ik deze heerlijke combinatie van beiden. Een bananencheesecake met een heerlijke bovenlaag van koekjes en banketbakkersroom.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • Taartbodem
    • 225 gr vanille zandkoekjes (shortbread) kruimels
    • 60 gr gemalen walnoten
    • 5 eetlepels boter, gesmolten
    • Vulling
    • 900 gr roomkaas, op kamertemperatuur
    • 225 gr basterdsuiker
    • 3 eetlepels witte bloem
    • 4 eieren
    • 250 ml zure room
    • 2 rijpe bananen, gepureerd
    • 60 ml bananen likeur
    • 1 1/2 theelepel vanille-extract
    • Bovenlaag
    • 1 1/2 theelepels gelatine (neutrale smaak)
    • 3 eetlepels koud water
    • 250 ml melk
    • 5 eetlepels basterdsuiker
    • 4 eierdooiers
    • 2 theelepels vanille-extract
    • 350 ml slagroom, gekoeld (probeer room met een zo hoog mogelijk vetgehalte te vinden, bij voorkeur 40%)
    • 12 vanille zandkoekjes (shortbread)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 C / gasoven stand 4. Vet de zijkanten van een springvorm (23 cm) in. In een middelgrote kom, meng je de fijngemaakte koekjes, gemalen walnoten en de gesmolten boter. Druk aan op de bodem van de voorbereide springvorm
    2. In een grote kom, roer je de roomkaas om deze zachter te maken. Meng 225 gr suiker en meel en roer de roomkaas erdoor tot een glad mengsel ontstaat. Roer er de eieren een voor een bij, mengen tot het goed gemengd is na elk ei. Roer de zure room, geprakte banaan, bananenlikeur en 1 1/2 theelepels vanille erbij. Giet over de koekjesbodem in de springvorm.
    3. Bedek de bodem aan de buitenkant van de springvorm met aluminiumfolie zodat er geen water uit het waterbad kan insijpelen en plaats de springvorm in een grotere braadslee. Plaats het geheel in de voorverwarmde oven, en vul de braadslee met warm water.
    4. Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hierna zet je de oven uit, maar laat je de ovendeur gesloten. Laat de cheesecake in de ongeopende oven gedurende 1 uur staan. Voordat je het uit de waterlaag haalt, snijd je eerst met een mes langs de rand van de taart om te voorkomen dat hij kapot gaat of loslaat van het midden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zet dan in de koelkast totdat de taart gekoeld is, gedurende tenminste 3 uur, of 's nachts.
    5. In een kleine kom, strooi de gelatine over koud water, en zet apart om te verzachten. Verwarm de melk in een kleine pan op medium tot laag vuur zodat het heet wordt maar niet gaat koken. Ondertussen, klop je 5 eetlepels suiker en eierdooiers tot een glad en schuimig geheel. Klop ongeveer 1/3 van de hete melk in het dooiermengsel, giet vervolgens dit mengsel in de pan met de rest van de melk. Kook op laag vuur, onder voortdurend roeren met een spatel en zorg ervoor dat het mengsel niet aanbrandt op de bodem, kook totdat het is dik genoeg om te blijven plakken aan de achterkant van een lepel. Haal van het vuur. Roer de geweekte gelatine in de warme room totdat het is opgelost, roer er dan de vanille in. Giet in een kom, plaats een vel plastic folie direct op het oppervlak, en zet in de koelkast totdat het afgekoeld is, ongeveer 1 uur.
    6. Wanneer de (banketbakkers)room is afgekoeld, klop je de slagroom stijf. Roer de banketbakkersroom om en voeg de stijfgeslagen slagroom toe. Leg de vanille zandkoekjes (shortbread) boven op de afgekoelde cheesecake, en verdeel de vanilleroom over de gehele bovenkant. Serveer gekoeld. Ga met een nat mes langs de rand van de taart voordat je deze losmaakt, zodat het er netter uitziet.

    Tips voor een perfecte cheesecake

    Wil je meer tips voor het bakken van cheesecake? Bekijk ons artikel: Zo bak je de perfecte cheesecake!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren