Chocolade ontbijtkoek

    Chocolade ontbijtkoek

    2keer bewaard
    1uur


    11 personen hebben dit gemaakt

    Dit is mijn variant van de traditionele Duitse Lebkuchen, een kerst-ontbijtkoek. Plakjes van deze ontbijtkoek zijn handig voor onverwachte gasten tijdens de feestdagen.

    Ingrediënten
    Porties: 50 

    • 250 gr suiker
    • 275 gr honing
    • 2 eetlepels water
    • 340 gr pure chocolade stukjes
    • 120 gr gehakte amandelen
    • 80 gr gemengde gekonfijte vruchten, fijngehakt
    • 2 losgeklopte eieren
    • 60 ml sinaasappelsap
    • 350 gr witte bloem
    • 2 theelepels kaneelpoeder
    • 1 theelepel gemalen kruidnagel
    • 2 theelepels kardemonpoeder
    • 1 theelepel baksoda
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 180 gr poedersuiker
    • 2 1/2 eetlepels sinaasappelsap
    • 4 eetlepels groene decoreer suiker
    • 4 eetlepels rode jelly beans of andere rode snoepjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Meng suiker, honing en water in een grote pan. Breng aan de kook, haal dan direct van het vuur en zet apart om af te koelen. In een middelgrote kom, roer je het honingmengsel samen met de chocolade, amandelen, gekonfijt fruit, eieren en sinaasappelsap. Meng de bloem, kaneel, kruidnagel, kardemom, soda en bakpoeder, roer in het fruit-en notenmengsel. Dek de kom goed af, en zet 2 tot 3 dagen in de koelkast om de smaken te laten vermengen.
    2. Verwarm de oven voor op 170 C / gasoven stand 3. Vet een plat rechthoekig bakblik in en bedek met bloem. Verdeel het deeg gelijkmatig in het voorbereide bakblik.
    3. Bak gedurende 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en smeer in met het oranje glazuur.
    4. Om het oranje glazuur te maken, doe je de poedersuiker in een kommetje, en klop je het sinaasappelsap er met 1 eetlepel tegelijk door tot het de gewenste consistentie heeft. Verspreid over het afgekoelde gebak. Snijd het gebak in ruiten, en besprenkel met de rode snoepjes en de groene suiker.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren