Cranberry pecannoten brood

  (10)
  1 uur 45 minuten

  Dit heerlijke cranberry en pecannoten brood begin je met een zuurdesem basis, die je wellicht al bij de hand hebt als je een fervent bakker bent. Elke zuurdesem basis is goed, zoals dit basisrecept. Als je basis heel waterig is, verminder dan de hoeveelheid water met 60 ml.


  9 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 16 

  • 80 gr grof gehakte pecannoten
  • 90 gr gedroogde cranberry's
  • 200 gr tarwebloem
  • 190 gr patentbloem
  • 250 ml warm water (25 graden C)
  • 190 gr zuurdesem basis
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel gesmolten boter

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur45min 

  1. Verwarm de oven voor op 140 C / gasoven stand 1. Verspreid de pecannoten op een bakplaat, en rooster ze totdat de noten goudbruin beginnen te worden en geurig zijn, ongeveer 45 minuten. Houd de noten goed in de gaten terwijl ze in de oven liggen, want ze verbranden snel. Zodra ze geroosterd zijn, zet je de noten opzij om af te koelen.
  2. Bedek de cranberry's met warm water, en laat ze weken terwijl je het deeg maakt.
  3. Meng de tarwebloem en patentbloem met het warme water in de kom van een mixer of een mengkom, en meng het tot een stevig deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat dit 30 minuten rusten.
  4. Meng de zuurdesem basis en het zout erdoor en kneed tot het deeg glad en elastisch is, 3 tot 5 minuten als je een mixer gebruikt en 9 tot 11 minuten met de hand.
  5. Giet de cranberry's af en kneed ze door het deeg samen met de pecannoten. Kneed nog eens 1 of 2 minuten, om ze volledig op te nemen in het deeg. Vet een grote kom lichtjes in met olie en draai het deeg rond in de kom zodat het bedekt is met de olie. Dek af met een lichte doek en laat het rijzen op een warme plaats (27 tot 35 graden C) tot het verdubbeld is in volume, 4 tot 6 uur.
  6. Sla het deeg niet neer. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en vorm er een rond brood van. Laat 10 minuten rusten. Vorm het deeg tot een rond of langwerpig brood, leg het brood op een vel bakpapier dat licht bestoven is met bloem, en laat rijzen tot het bijna verdubbeld is in grootte, 1 tot 2 uur.
  7. Verwarm de oven voor op 200 C / gasoven stand 6. Als je een steen gebruikt om op te bakken, laat deze dan vóór het bakken minstens 45 minuten opwarmen in de oven.
  8. Bestrijk de bovenkant van het brood met water, en maak met een scherp mes ondiepe sneden in het brood. Plaats het brood op het bakpapier in de oven, bovenop op een bakplaat of steen, en bak tot het bruin is en het brood hol klinkt als je erop klopt, 30 tot 35 minuten. Leg het brood op een rooster, bestrijk met gesmolten boter en laat afkoelen gedurende ten minste een uur vóór het aansnijden.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (10)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren