In bier gestoofde runderschotel met colcannon (Ierse stamppot met kool)

    In bier gestoofde runderschotel met colcannon (Ierse stamppot met kool)

    57keer bewaard
    3uur


    220 personen hebben dit gemaakt

    Dit recept is voor vlees dat smelt in je mond in een rijk gearomatiseerde jus, perfect aangevuld door de colcannon. Je gezin zal er dol op zijn!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • stoofschotel
    • 1 eetlepel plantaardige olie
    • 1 (3 pond) runderstoofvlees, ontdaan van vet en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 2 eetlepels witte bloem
    • 150 gr grof gehakte ui
    • 125 gr grof gehakte wortel
    • 1 (330 ml) fles donker bier
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 theelepel gedroogde tijm
    • 1 theelepel zout
    • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
    • 2 geperste teentjes knoflook
    • 2 eetlepels worcestersaus
    • colcannon
    • 3 plakjes spek
    • 1 kg aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
    • 175 gr witte kool in dunne plakjes gesneden
    • 4 eetlepels melk, warm
    • 2 eetlepels boter
    • 1/2 theelepel zout
    • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
    • 2 eetlepels gehakte verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:3uur 

    1. De oven voorverwarmen op 170°C /gasoven stand 3.
    2. Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur tot deze zeer heet is, en braad het vlees in 2 rondes aan, blijf roeren tot de blokjes aan alle kanten bruin zijn. Doe alle rundvlees in de pan, bestrooi met bloem, en roer zachtjes totdat het vlees bedekt is met de bloem. Roer de ui, wortelen, donker bier, laurierblaadjes, tijm, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, knoflook en worcestersaus erdoor. Breng het mengsel aan de kook, en doe er een deksel op.
    3. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak gedurende 45 minuten, haal de deksel eraf, roer door de stoofschotel, en kook verder tot het vlees zeer mals is en de vloeistof is verminderd met de helft, gedurende nog eens ongeveer 45 minuten.
    4. Bak het spek in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur, af en toe draaien, totdat het gelijkmatig gaar is, gedurende ongeveer 10 minuten. Snijd het spek en zet apart.
    5. Ongeveer 30 minuten voordat de stoofschotel klaar is, maak jn de colcannon: Doe de aardappelen in een grote pan en zet onder gezouten water. Breng aan de kook, zet het vuur lager tot medium-laag, dek af en kook gaar, in ongeveer 20 minuten. Giet ze af laat droogstomen gedurende een minuut of twee.
    6. Doe de kool in een magnetron-bestendige kom en voeg 1 of 2 eetlepels water toe. Dek af en kook in de magnetron op de hoogste stand gedurende ongeveer 2 1/2 minuut, haal het deksel eraf (kijk uit voor de stoom) en roer de kool door. Dek af en kook in de magnetron voor nog eens ongeveer 2 1/2 minuut, totdat de kool zacht is maar niet papperig. Giet overtollige vloeistof wegen zet de kool met deksel erop apart.
    7. Leg de aardappelen in een grote kom en voeg melk, boter, 1/2 theelepel zout en 1/4 theelepel peper toe. Pureer de aardappelen met een elektrische mixer tot een glad en romig geheel. Roer de kool, spek en peterselie erdoor tot een goed gemengd geheel.
    8. Om op te dienen, leg je een bolletje colcannon op elk bord, maak hierin een holte, en vul met de stoofschotel.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    wilmabertramsatelier
    3

    Het vlees was heerlijk maar dit recept bevatte naar onze mening veel te weinig groenten, bij ons ging er een heel kooltje in. - 11 jan 2016

    lamijo
    van
    2

    Lekker en de stamppot mooie combinatie. - 20 feb 2012

    van
    1

    Gemaakt met ribrunderlappen van de AH en een La Trappe Dubbel. Resultaat was een heerlijke maaltijd. De colcannon en de stoofpot passen perfect bij elkaar, en los van elkaar zijn ze al bijzonder lekker. Dit recept ga ik vaker maken. Al vonden we de genoemde 8 porties wel aan de krappe kant. Met 6 man hadden we nog net aan genoeg. - 19 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren