Dit ontbijt-taartje lijkt op een quiche. Het deeg is makkelijk te maken en heel indrukwekkend als je gasten te logeren hebt. De smaken en texturen in deze taart zijn hemels - het kost een beetje werk, maar is de moeite waard!
B
bettina
29 personen hebben dit gemaakt
Ingrediënten
Porties: 20
500 gr witte bloem
1 eetlepel basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels zout
350 gr boter of margarine
125 ml koud water
1 ei
1 eetlepel azijn
8 plakjes spek
1 eetlepel boter
1/2 ui, gehakt
5 eetlepels fijn gesneden gerookte ham
700 ml room (met een zo hoog mogelijk vetgehalte, minstens 40%)
Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout. Roer vervolgens de margarine erdoor totdat het mengsel lijkt op grove kruimels. Voeg water, ei, en azijn toe. Meng alles door elkaar, maar niet te grondig. Verdeel het deeg in twee stukken, dek af en laat gedurende 30 minuten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 C / gasoven stand 4. Vorm van elk stuk deeg een cirkel en rol dit uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Schuif ze voorzichtig in twee 25 cm taartvormen.
Bak het deeg in de voorverwarmde oven tot het goudbruin is. Laat afkoelen.
In een grote, diepe koekenpan op matig hoog vuur bak je het spek gelijkmatig bruin. Laat uitlekken, snijd in stukjes en zet apart.
Bak de ui in de boter glazig. Verdeel ham, spek en ui in twee gelijke porties en strooi over de taartbodems.
Klop de room en de geklutste eieren door elkaar. Voeg zout, peper, nootmuskaat, basilicum en tijm toe, en roer goed. Giet het eimengsel over het spek mengsel. Strooi blokjes kaas en geraspte kaas over de bovenkant van elke gevulde taart. Strooi lente-uitjes over de kaas, gevolgd door de amandelen.
Bak in de voorverwarmde (180 C / gasoven stand 4) oven gedurende 30 tot 40 minuten. Laat iets afkoelen, snijd en serveer.