Panettone broden

    Panettone broden

    5keer bewaard
    1uur25min


    27 personen hebben dit gemaakt

    Dit is het Italiaanse antwoord op de engelse kerstcake. Een cake of brood met een mooie textuur en citrussmaak die heerlijk smaakt bij een kopje thee of koffie. Voor dit recept heb je 3 ovenvaste papieren pannettone vormen nodig. Gebruik alleen de vormen die bedoeld zijn om in te bakken.

    Ingrediënten
    Porties: 36 

    • 5 eetlepels warm water (45 C)
    • 2 (7g) zakjes gedroogde gist
    • 500g bloem
    • 125ml warme melk
    • 125g suiker
    • 4 eieren
    • 2 eidooiers
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 12 eetlepels ongezouten boter
    • 325g gemengde geglaceerde vruchtjes
    • 2 1/2 theelepel geraspte citroenschil
    • 2 eetlepels sinaasappelrasp
    • 2 eetlepels boter, gesmolten
    • 1 eidooier
    • 1 eetlepel room

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Warm een kommetje op door het met heet water om te spoelen. Giet het warme water erin en strooi er 1 zakje gist op. Laat staan totdat gist is opgelost. Roer er 60 gram van de bloem door, dek af met plasticfolie, en laat 30 minuten staan, tot het verdubbeld is. Strooi de resterende gist in warme melk. Laat staan tot het opgelost is. Mix de suiker, eieren, eierdooiers en vanille door elkaar. Roer het melk-gistmengsel hier doorheen. Voeg water-gistmengsel toe en roer tot het goed vermengd is.
    2. Meng de resterende boter en bloem tot een kruimelig deeg. Giet langzaam het eimengsel erbij en mix op hoge snelheid 3 tot 4 minuten, tot het deeg elastisch lijkt en zich lange draden vormen. Klop het fruit en rasp erdoor. Leg het deeg in een geoliede kom, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld, in ongeveer 2 tot 3 uur.
    3. Vouw mallen naar beneden tot een manchetvorm van 7cm. Bestrijk van binnen en van buiten met gesmolten boter. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het een paar keer door om de lucht eruit te laten. Verdeel het deeg in 3 stukken. Rol elk stuk tot een bal en leg deze in de voorbereide vormen. Zet ze op een bakplaat ongeveer 10cm uit elkaar en dek losjes af met plasticfolie. Laat het op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld, in ongeveer 2 uur.
    4. Verwarm de oven voor op 200 graden C / gasstand 6. Snij een X in de bovenkant van elk brood met een schaar gedipt in olie. Meng eidooier met room. Bestrijk de bovenkanten van de broden licht met het eimengsel.
    5. Plaats de bakplaat in de onderste 1/3 van de oven. Zet de temperatuur na 10 minuten, lager tot 190 graden C / gasstand 5. Bak nog eens 30 minuten, als de bovenkanten te bruin worden, dek dan af met folie. Broden zijn klaar als een prikker in het midden gestoken er schoon uitkomt. Laat afkoelen op rooster.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren