Poolse Babka (paasbrood)

    Poolse Babka (paasbrood)

    5keer bewaard
    1uur30min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Babka is een zoet en smaakvol gistbrood, geserveerd met Pasen. Een succesvolle Babka - de trots van iedere Poolse huisvrouw - is mals, heeft fijne textuur en is zeer licht. Traditioneel wordt dit brood gebakken in smalle, hoge, ronde bakvormen.

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 250 ml melk
    • 5 eetlepels witte bloem
    • 2 1/2 (7 gr) zakjes gedroogd actief bakkersgist
    • 3 theelepels basterdsuiker
    • 125 ml warm water (45 graden Celsius)
    • 2 eieren
    • 10 eierdooiers
    • 175 gr boter, gesmolten
    • 2 theelepels vanille-extract
    • 2 theelepels rasp van een citroenschil
    • 625 gr witte bloem
    • 125 gr rozijnen
    • 1 ei
    • 2 eetlepels water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot er belletjes zichtbaar zijn, haal dan van het vuur. Doe 5 eetlepels bloem in een grote kom en giet er de melk overheen. Klop tot een gladde massa. Laat vervolgens afkoelen tot het lauw is. Los de gist en suiker in warm water op in een kleine kom. Giet dit bij de gekoelde melk en klop goed. Laat rijzen op een warme plek totdat er belletjes in zitten.
    2. Roer 2 eieren, het eigeel, boter, vanille en citroenschil in het melk/gist mengsel. Meng de bloem erin, ongeveer 125 gram per keer. Goed kloppen na elke toevoeging. Verplaats, zodra er een los deeg ontstaat, het geheel naar een licht met bloem bestoven werkblad en kneed tot een gladde massa, gedurende ongeveer 10 minuten. Kneed de rozijnen er voorzichtig door.
    3. Bedek een grote kom met olie, leg het deeg in de kom en draai het om zodat er een laagje olie overheen komt. Dek af met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats tot het verdubbeld is in volume gedurende ongeveer 45 minuten. Het deeg neerslaan en opnieuw laten rijzen tot het verdubbeld is in volume gedurende ongeveer 30 minuten.
    4. Het deeg weer neerslaan en op een licht met bloem bestoven werkblad plaatsen. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken en vorm er ronde broden van. Plaats de broden in goed beboterde hoge, ronde vormen. Vul de vormen niet meer dan 1/3. Bedek de vormen met een vochtige doek en laat rijzen tot het in volume verdrievoudigd is, gedurende ongeveer 40 minuten. Verwarm intussen de oven voor op 190 C / gasoven stand 5.
    5. Klop in een kleine kom een ei met 2 eetlepels water. Kwast dit mengsel voorzichtig op de gerezen broden. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten. Verminder oventemperatuur tot 170 C / gasoven stand 3 en bak gedurende nog eens 30 minuten. Verminder oventemperatuur tot 140 C / gasoven stand 1 en bak nog eens 15 tot 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.
    6. Laat de broden 5 tot 10 minuten staan voordat je ze uit de tulbanden haalt. Plaats de broden heel voorzichtig op een met een doek bedekt kussen (nooit een hard oppervlak, aangezien de Babka uit elkaar kan vallen). Draai de broden voorzichtig zodat ze gelijkmatig afkoelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren