Zwarte bessen likeur (crème de cassis)

Zwarte bessen likeur (crème de cassis)

1keer bewaard
1uur15min


29 personen hebben dit gemaakt

De zwarte bessen worden direct na het plukken in alcohol met een hoog percentage gedaan en tegen de Kerst is het dan klaar voor verdere verwerking. Deze likeur is lekker puur, zoals Kir (met een droge witte wijn), als Kir Royale (met koolzuurhoudende wijn of champagne) of over vanille-ijs - heerlijk! Ik kan geen exacte hoeveelheden noemen in het recept, dat hangt allemaal af van hoeveel verse zwarte bessen je hebt.

nch

Ingrediënten
Porties: 25 

  • hele verse zwarte bessen
  • wodka of andere sterke drank met een neutrale smaak
  • suiker

Voeg toe aan boodschappenlijst
Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
Bekijk boodschappenlijst

Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur15min 

  1. Was de verse zwarte bessen (in het seizoen juli t/m medio tot eind augustus) en droog ze zorgvuldig met keukenpapier. Doe ze in een gesteriliseerde glazen pot en giet er genoeg alcohol over heen, zodat ze volledig bedekt zijn. Schroef de deksel stevig vast en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
  2. Medio december (je moet echt zo lang wachten), giet je de bessen en alcohol in een grote pan. Pureer ze met een aardappelstamper om er zo veel mogelijk sap uit te halen. Filtreer vervolgens door een fijne zeef. Je kunt ze ook met een staafmixer pureren, maar vergeet dan niet om de stukjes en zaadjes er daarna uit te zeven, je kunt dit het beste doen met behulp van een koffiefilter. Het is echt zaak zo zorgvuldig mogelijk alles eruit te zeven zodat de smaak zo intens mogelijk wordt.
  3. Aan elke 500 ml zwarte bessen en alcohol mengsel (zo helder mogelijk) voeg je 500 gr suiker en 125 gr extra wodka toe. Breng alles langzaam aan de kook, waarbij je alle schuim aan het oppervlak er af schept. De suiker moet volledig opgelost zijn en de vloeistof moet een siroop-achtige consistentie hebben. Wees voorzichtig zodat het mengsel niet te lang kookt, anders zul je een gelei-achtige consistentie krijgen. Houd in gedachten dat de likeur sowieso nog wat dikker wordt als het afkoelt.
  4. Terwijl het nog heet is giet je het in gesteriliseerde potten of stevig afsluitbare vaten. Plaats een vochtige theedoek onder de pot zodat het glas niet breekt. Bewaren op een koele, donkere plaats.

Recent bekeken

Beoordelingen (2)

TimMertens
7

lees ik het nu goed! Je gaat het gefilterde bessen/alcoholsap samen met suiker en wodka opkoken. vervliegt dan niet al de alcohol? Dit lijkt mij geen goed idee als je een alcoholrijke likeur wilt maken. - 15 jul 2014

RobVermunt
1

Het koken van de likeur lijkt mij inderdaad ook geen goed idee, omdat alle alcohol bij 78 graden verdampt en blijft er alleen limonade siroop over, zonde van de wodka. - 07 aug 2016

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties