Gravad lax op toast met henne-eitje en Hollandaise saus

    Gravad lax op toast met henne-eitje en Hollandaise saus

    1keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Gemarineerde zalm (gravad laks) op een getoaste brioche, geserveerd met een gepocheerd henne-eitje en Hollandaise saus. Een heerlijk voorgerecht voor speciale gelegenheden.

    OotKwisien Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 4 bolletjes briochebrood
    • 500 gr. “Graved laks” op zijde (= gemarineerde zalm)
    • 8 kakelverse henne-eitjes
    • 10 gr. gesnipperde sjalot
    • 30 cc. blanke azijn
    • 60 cc. droge witte wijn
    • 2 eierdooiers
    • 150 gr. boter, gesmolten
    • bieslook

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Halveer de briochebroodjes en toast de helften afzonderlijk van elkaar
    2. Snijd de gemarineerde zalm in mooie, dunne plakken
    3. Hang in 8 kopjes een stukje ingevet plasticfolie en doe in elke een henne-eitje
    4. Kook de sjalot met de azijn en witte wijn tot de helft in en zeef door een bolzeef; laat afkoelen (= castric)
    5. Afwerking:
    6. Breng voor het pocheren van de eieren in een pan een laag water van ruim 5 cm tegen de kook aan; voeg wat zout en een scheutje azijn toe
    7. Klop intussen de eierdooiers met de castric en iets water “au bain Marie” tot een luchtige massa (sabayon) op; voeg als de sabayon gaar is langzaam schenkend - en al kloppend – de boter toe tot een gebonden saus is ontstaan; maak op smaak met peper en zout
    8. Pocheer onderwijl de eitjes 2 à 3 minuten en laat ze op een doek uitlekken
    9. Leg een half getoast briochebroodje op een bord en bedek met een laagje zalm; schik een gepocheerd eitje op iedere portie en werk af met de Hollandaise saus
    10. Eventueel bestrooien met bieslook en direct serveren

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren