Gepekeld speenvarken met linzen en appel-calvadossaus

    Gepekeld speenvarken met linzen en appel-calvadossaus

    2keer bewaard
    1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Filet van speenvarken, gepekeld en in de oven gebraden. Geserveerd met linzen en een appel-calvadossaus.

    OotKwisien Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 700 gr. gepekelde speenvarkenfilet
    • peper, boter en / of olie
    • 150 gr. gedroogde linzen
    • 80 gr. mager rookspek, in kleine blokjes
    • eventueel wat ganzenvet
    • 50 gr. winterwortel, brunoise
    • 50 gr. gesnipperde sjalotjes
    • 50 gr. knolselderij, brunoise
    • 50 gr. prei, brunoise
    • 2 dl. appelsap of appelcider
    • 40 gr. appelstroop
    • 4 dl. kalfsfond
    • 1 grote handappel
    • 50 gr. koude boter
    • 50 cc. Calvados

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Speenvarkenfilet peperen, aanbraden en in een braadslee leggen.
    2. Linzen afspoelen en in een kookpan met ruim water doen. Zout – en eventueel wat kruiden - toevoegen en het geheel aan de kook; afschuimen en vervolgens gaar koken zonder dat ze uit elkaar vallen. Afgieten en laten afkoelen.
    3. Onderwijl spek en groenten voorbereiden. Spek in ganzenvet in de koekenpan uitbakken en uit het vet scheppen. Wortel, sjalot, selderij, preien en paddenstoelen in het spekvet op matig vuur – tot beetgaar - aanfruiten en vervolgens van het vuur halen (= mirepoix).
    4. Voor de saus het appelsap met de appelstroop tot de helft inkoken en dan de kalfsfond toevoegen; opnieuw laten inkoken tot de saus licht gebonden is. Appel wassen en er met een kleine boor bolletjes – met schil – van maken; tot gebruik in koud water met wat citroensap bewaren.
    5. Afwerking:
    6. Speenvarkenfilet in de oven op een lage temperatuur langzaam laten garen; zorg dat de filet van binnen nog rosé en sappig blijft
    7. Onderwijl de mirepoix met de uitgebakken spekjes en de linzen opnieuw verwarmen.
    8. Calvadossaus verwarmen en monteren met klontjes koude boter; de appel toevoegen en afsmaken met de Calvados.
    9. Linzen als bedje op warme borden dresseren; de getrancheerde speenvarkenfilet erop schikken en afwerken met de saus.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren