Koekhuis (van speculaas)

  (2)
  1 dag 3 uur

  Een koekhuis is geweldig leuk om te maken, zeker voor Sinterklaas. Een koekhuis wordt veel gemaakt in Amerika, en dan met kerst. Amerikanen gebruiken gingerbread voor hun koekhuizen, hier heb ik gebruik gemaakt van speculaas voor het echte Sinterklaas-gevoel. Naast de koek voor de muren en daken zijn er nog twee ingrediënten onontbeerlijk voor het maken van een koekhuis: royal icing (eiwitglazuur) om het huis mee in elkaar te zetten en snoepjes om te versieren natuurlijk!

  Jozien

  Noord-Holland, Nederland
  42 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 40 

  • 320 gram roomboter
  • 500 gram bloem
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram koekkruiden
  • 3 gram zout
  • 1 ei
  • 500 gram poedersuiker (voor het glazuur)
  • 60 ml water (voor het glazuur)
  • 10 gram eiwitpoeder (voor het glazuur)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 1dag drogen  ›  Klaar in:1dag3uur 

  1. Begin je voorbereiding met het zoeken naar een goed sjabloon. Onder kookhulp ( http://allrecipes.nl/kookhulp/22/een-koekhuis-bouwen.aspx ) staat een artikel met uitleg en een link naar een sjabloon. Ook op mijn linksite vind je diverse links naar mooie sjablonen. Print je favoriete sjabloon en knip uit.
  2. Maak nu de royal icing. Zeef de poedersuiker, en meng het eiwitpoeder erdoor. Voeg al mixend het water erbij. Het wordt een dik mengsel. Het heeft de juiste consistentie als je een piek trekt die rechtop blijft staan. Doe direct in een spuitzak en sluit goed af tegen uitdrogen.
  3. De oven voorverwarmen op 160 graden. Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit met alle overige ingrediënten in een kom tot een samenhangend deeg. Heb je een keukenrobot, dan laat je die lekker het werk doen :) Is het deeg te nat, voeg dan wat bloem toe. Is het te droog, voeg dan een scheutje melk of wat extra boter toe.
  4. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snijd alle onderdelen voor het huis uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van het overige deeg poppetjes in de vorm van Sint en Piet (ik heb hiervoor koekuitstekers gebruikt in mannetjesvorm) en er bij Sint een mijter bij uitgesneden.
  5. Bak de speculaas in ongeveer 20 minuten gaar. Omdat het niet mag vervormen, niet van de bakplaat afnemen maar de bakplaat zo neerzetten dat er goed lucht onder kan komen om te laten afkoelen. Zodra de koekjes hard genoeg zijn, voorzichtig omdraaien om ook de onderkant goed te laten afkoelen.
  6. Nu kan het echte werk beginnen: het in elkaar zetten. Zorg dat je wat conserveblikken bij de hand hebt ter ondersteuning. Begin met de muren. Spuit icing op de rand van de muur die de voorkant gaat vormen. Zet de muur die de zijkant gaat vormen, er tegenaan. stut met conserveblikken. Doe het zelfde met de andere twee muren.
  7. Als je de tijd hebt, kun je het best een nachtje wachten voor de volgende stap. Heb je dat niet en je icing is lekker sterk, kun je ook doorgaan. Plak het huis nu in elkaar. Plak het dak in elkaar op de juiste plek en ondersteun het met de conserveblikken.
  8. Wacht nu een nachtje. Als het huis helemaal droog is, komt het echte werk: het versieren! Breng met de icing accenten aan op het huis. Plak snoepjes naar keuze vast op je koekhuis. Decoreer je Sint en Piet-koekjes.

  Tip

  Ik gebruik eiwitpoeder omdat ik het risico op salmonellabesmetting wil uitsluiten. Je kunt het eiwitpoeder en het water ook eventueel vervangen door 60 ml eiwit.

  Tip

  Wil je een echte uitdaging, dan zijn er vele sjablonen te vinden op internet. Zie ook mijn linkjessite (hieronder); onder het kopje "Koekjes" vind je een paar goede websites waarop je sjablonen, tips en trucs kunt vinden. Wil je trucs voor de decoratie; ook daarvoor vind je tips op mijn linkjessite, of ga naar deleukstetaarten.nl waar je veel kunt vinden over de decoratie met icing, fondant of marsepein.

  Allrecipes artikel

  Bekijk ook ons artikel voor het maken van een koekhuis, met patroon!

  Bekijk dit op mijn blog

  Zie mijn linkssite voor sjablonen (bij 'koekjes')

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  7

  Lekker! De sjablon maakt een hele groot huisje - niet super sterk (een stuk van de dak en een muur zijn gevallen en gebroken) - volgende keer maak ik twee kleiner huisjes.  -  22 dec 2011

  Vergelijkbare recepten