Citroen-schuimvlaai

    Citroen-schuimvlaai

    24keer bewaard
    1uur30min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijke vlaai met citroenvulling en een schuimlaag.

    helicon Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 taart

    • 2 plakjes bladerdeeg
    • 1 eidooier
    • 1 eiwit
    • 25 gr suiker
    • 7 gr bloem
    • 8 gr maïzena
    • snufje zout
    • 33 ml koud water
    • 65 ml heet water
    • 25 gr witte basterd suiker
    • ½ theelepel citroenrasp
    • 1 eetlepel citroensap
    • 25 gr poedersuiker
    • Materialen
    • Beslagkom
    • springvorm 16 cm
    • 200 gr peulvruchten
    • Steelpan
    • 1 plastic lepel
    • 1 zeef
    • 1 doek
    • 1 doek

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur10min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 225°C. Vet de springvorm in met wat boter.
    2. Leg 2 ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze samen uit tot 1 lap. Vouw de deeglap in drieën en rol het uit in de richting van de vouw. Herhaal deze handeling nog twee keer. (dit heet toeren, niet kneden)
    3. Maak een bol van het deeg en rol deze uit tot een cirkel. Bekleed de taartbodem en de rand met het bladerdeeg. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg.
    4. Zet de springvorm op het bakpapier en trek er een ruime cirkel omheen. Knip deze cirkel uit. Leg het bakpapier op de deegbodem en leg daarop de blinde vulling van peulvruchten. Bak de bodem in 20 minuten in het midden van de oven.
    5. Nu gaan we de citroenvulling maken. Meng de suiker, bloem, maïzena en zout door elkaar in een steelpan.
    6. Voeg het koude water erbij en roer dit tot een glad papje.
    7. Roer daarna het hete water erbij en breng de massa al roerend aan de kook.
    8. Zet het vuur laag en laat dit 5 minuten al roerend verwarmen.
    9. Mix in een beslagkom de eidooier en witte basterdsuiker tot een lichtgele schuimige massa.
    10. Haal de pan van het vuur en en doe de citroenrasp en citroensap erbij.
    11. Roer de helft van de hete saus door het eigeelmengsel.
    12. Giet daarna weer alles terug in de pan.
    13. Breng alles op laag vuur aan de kook en roer tot de saus wat dikker wordt.
    14. Zet de pan in een laagje koud water om de saus al roerende te laten afkoelen.
    15. Verwijder na 20 minuten de blinde vulling en het bakpapier. 26. Bak nu de bodem nog 10 minuten op 175°C.
    16. Zet de oven terug op 150°C.
    17. Maak de mengkom en garden goed vetvrij met een azijn.
    18. Mix het eiwit tot schuim zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
    19. Voeg nu met een theelepel in gedeelten de poedersuiker bij het eiwit. Blijf flink kloppen.
    20. Giet de citroenvla in de bodem en strijk het glad.
    21. Verdeel het schuim eroverheen.
    22. Bak de vlaai in het midden van de oven op 150°C in 40 minuten tot het eiwit goudbruin en stevig is. Laat de citroenvlaai afkoelen.

    Tip

    Als je gaat uitrollen moet je de deegroller steeds stevig met bloem insmeren. Rol vanuit het midden naar alle kanten. Nooit heen en weer! Keer het deeg steeds en bestuif met bloem.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren