Basisrecept voor cake

    Basisrecept voor cake

    18keer bewaard
    45min


    42 personen hebben dit gemaakt

    Mijn oma maakte deze cake elke zondagmiddag voor haar kinderen en kleinkinderen. Ze diende het op met haar zelfgemaakte jam en thee, we verzamelden ons allemaal rond de keukentafel en praatten over het laatste nieuws. Hier is haar recept zoals ik het onthouden heb. Het enige verschil is dat ik een siliconen cakevorm gebruik, dat vind ik buitengewoon nuttig!

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 4 eieren, dooier en eiwit gescheiden
    • suiker in hetzelfde gewicht als de eieren zijn
    • hetzelfde gewicht aan witte bloem
    • hetzelfde gewicht aan gezouten boter (bij voorkeur een met grof zeezout)
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • 1 snufje zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Haal de boter uit de koelkast en zet apart tot deze zacht is.
    2. Verwarm de oven voor op 200 C / gasoven stand 6.
    3. Weeg de eieren en onthoud het gewicht, dan scheid je de dooiers van het eiwit. Weeg de suiker, meel en boter af volgens het gewicht van de eieren.
    4. Doe de dooiers in een kom en voeg de suiker toe. Klop de dooiers en suiker tot een zeer bleek en romig geheel (gebruik ofwel een hand of standmixer zodat het makkelijker is). Mix gedurende ongeveer 5 minuten.
    5. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en meng. Voeg de zachte boter toe en meng alles goed.
    6. Doe een snufje zout in de kom met de eiwitten. Klop de eiwitten stijf.
    7. Voeg met een spatel de eiwitten toe aan het beslag.
    8. Giet het beslag in een ronde siliconen bakvorm (het is niet nodig deze in te vetten of met bloem te bestrooien). Gebruik een ingevet cakeblik bestrooid met bloem indien gewenst.
    9. Bak 30 minuten in de oven, of totdat de cake goudbruin is.
    10. Haal uit de oven en laat vervolgens afkoelen, verwijder de cake uit het blik.
    11. Serveer met zelfgemaakte jam, slagroom, ijs, vers fruit, chocolade, bewaar voor het ontbijt of serveer gewoon zoals hij is... Vergeet niet om de rand van de cake te eten. Deze hoort een beetje knapperig te zijn en voor mij, is dit het beste deel van deze cake!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    anna77
    van
    8

    Heerlijke cake! Eenvoudig, maar precies zoals een gewone cake hoort te smaken. Een pakje cakemeel is nergens meer voor nodig - 25 feb 2011

    van
    0

    Lekker maar iets aangepast ik heb er ietsje minder suiker en een banaan doorgedaan en op de bovenkant een beetje bruine basterd suiker en een verkruimeld speculaasje er met een vork zachtjes doorheen geroerd zodat het alleen aan de bovenlaag zit. Top! heerlijk recept verder ook zonder de aanpassingen. - 16 okt 2015

    Gwen_S
    van
    0

    Lekker! Ik zet de oven op 175 graden en laat hem dan wat langer bakken. Bij 200 graden verbrande de bovenkant iedere keer en was het midden nog vloeibaar haha - 20 feb 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren