Citroen cupcakes met citroen botercrème

    Citroen cupcakes met citroen botercrème

    16keer bewaard
    45min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Deze cupcakes hebben super citroenachtige smaak, ideaal voor citroen liefhebbers. Je kan zelf beslissen hoeveel geraspte citroenschil je gebruikt - het hangt ook af van de grootte van citroenen. Ik proef altijd het beslag even en als het niet citroenachtig genoeg is, roer ik er nog wat citroenrasp doorheen.

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • Voor de cupcakes:
    • 150 gr boter, op kamertemperatuur
    • 225 gr basterdsuiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 2 eieren
    • sap en geraspte schil van 1-2 citroenen
    • 300 gr witte bloem
    • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel baksoda
    • 1 mespuntje zout
    • 300 ml zure room
    • Voor de botercrème:
    • 45 gr boter
    • 270 gr poedersuiker
    • 2 eetlepels citroensap
    • een druppeltje vanille-extract
    • 15 ml melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Klop de boter met een elektrische mixer tot een romige en luchtige massa, roer de suiker en vanille erdoor. Roer de eieren er een voor een bij, terwijl je goed roert na toevoeging van elk ei. Roer de geraspte citroenschil en het sap van een halve citroen erdoor.
    2. Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout en roer dit afwisselend met de zure room door het beslag.
    3. Vet een bakblik voor 15 muffin in of leg er papieren muffinbakjes in. Verwarm de oven voor op 180 C / gasoven stand 4. Dit recept levert 12 cupcakes, plus 2-3 extra cupcakes, zodat je nog steeds een dozijn over hebt nadat je ze zelf hebt geproefd.
    4. Schep het beslag in het voorbereide bakblik en bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten. Prik een spies in het midden van een van de cupcakes - als deze er schoon uitkomt, zijn de cupcakes klaar.
    5. Laat de cupcakes ongeveer 10 minuten in het bakblik afkoelen, haal ze uit het bakblik en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
    6. Voor de botercrème: klop de boter tot deze luchtig is, roer de helft van de poedersuiker erdoor (wees voorzichtig, zodat niet alles onder de poedersuiker komt te zitten!), roer er vervolgens afwisselend het citroensap, de melk en de rest van de poedersuiker door. Dit levert heel veel botercrème op, maar mijn kinderen likken de botercrème altijd van de cupcakes, dus ik maak graag wat meer, zodat ze er weer extra op kunnen smeren. Verspreid de botercrème met behulp van een spuitzak of mes over de bovenkanten van de cupcakes.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Citroen Botercreme een hele lekkere en frisse combinatie bij de worteltjes taart - 30 apr 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren