Geroosterde eend met appel- en hamvulling

    Geroosterde eend met appel- en hamvulling

    2keer bewaard
    2uur20min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Geroosterde eend is het ideale gerecht voor mij. We maken altijd traditioneel geroosterde eend met Kerstmis, maar je kunt het ook maken voor andere speciale gelegenheden. We eten het meestal met rode kool en aardappelen.

    Ingrediënten
    Porties: 3 

    • 1 (1,5 kg) hele eend
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 30 gr boter
    • 3 appels (Granny Smith zijn geschikt), geschild, zonder klokhuis en in achtsten gesneden
    • 100 gr uien, in partjes gesneden
    • 1 bosje tijm, waarbij je van 2 takjes de blaadjes afplukt
    • 50 gr gemalen amandelen
    • 100 gr gekookte ham, in kleine blokjes gesneden
    • 50 gr rauwe ham, in kleine blokjes gesneden
    • 500 ml kippenbouillon, verdeeld
    • 2 laurierbladeren
    • 2 kruidnagels
    • 150 ml zure room

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Spoel de eend onder de koude kraan af, dep droog en wrijf van binnen en van buiten in met zout en peper.
    2. Verhit de boter in een koekenpan en stoof hier de appels, uien en tijm zachtjes in. Voeg de amandelen toe en bak kort en voeg vervolgens de hamblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout (afhankelijk van hoe zout de ham is).
    3. Verwarm de oven tot 180 C / gasoven stand 4.
    4. Vul de eend met de vulling en sluit de holte met sateprikkers. Plaats de resterende takjes tijm bovenop de eend en bind vast met keukentouw. Leg de eend in een schaal en giet er 250 ml bouillon over. Voeg de laurier en kruidnagel toe en plaats de schaal in de voorverwarmde oven. Kook gedurende ongeveer 1 1/2 - 2 uur en bedruip iedere 15 minuten met de bouillon, zodat de eend gelijkmatig bruin wordt.
    5. Als de eend gaar is, haal je hem uit de oven en houd hem warm. Schep het vet van de vleessappen en giet door een zeef in een pan. Meng de sappen met zure room en breng op smaak met zout en peper en verwarm dit op middelhoog vuur.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren