Pudding met karamel en peer

    Pudding met karamel en peer

    4keer bewaard
    1uur15min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze romige peer pudding met een karamel-laag dankt zijn bestaan aan mijn wekelijkse blik in de koelkast om te zien wat er moet worden opgebruikt. Ik was zo blij met het resultaat dat ik het recept gewoon moest opschrijven. Opmerking: je hebt een kleine ovenvaste pan met een deksel nodig, bij voorkeur gemaakt van gietijzer, en een ovenschaal die groot genoeg is om de pan in te doen.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 eetlepel boter
    • 100 gr basterdsuiker
    • 8-10 halve peren uit een potje of blikje
    • 1 klein wit brood, bij voorkeur een paar dagen oud
    • 350 ml melk
    • 125 ml room
    • 1 eetlepel vanille-extract
    • 2 eieren
    • 4 eetlepels appel of peer schnaps (of cognac)
    • 1 mespuntje nootmuskaat
    • 2 eetlepels fijngesneden gekonfijte gember

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 C / gasoven stand 4. Vet een ovenvaste pan of schotel in met plantaardige olie.
    2. Smelt 1 eetlepel boter in de pan en voeg de helft van de suiker toe, laat dit onder voortdurend roeren karameliseren. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel eruit ziet als een gouden karamel, het zal anders snel te donker worden en dat is niet wat je wil, want het zal dan bitter smaken.
    3. Met behulp van een klein mesje snijd je de peren in waaiers, waarbij je ze niet doorsnijdt. Bedek de bodem van de karamel-pan met de peren, met de buitenkant naar beneden (wees voorzichtig om de karamel niet aan te raken, deze is heel heet!).
    4. Snijd het wit brood in blokjes en verdeel ze over de peren. Zet opzij.
    5. Breng de melk, vanille, room en de resterende suiker samen aan de kook. Haal van het vuur.
    6. Klop de eieren in een kom en voeg slechts een beetje melk toe (als je plotseling alle melk toevoegt gaan de eieren schiften). Voeg vervolgens de rest van de melk in een dun straaltje toe en meng goed met een garde. Voeg de schnaps, gember en nootmuskaat toe. Giet dit langzaam en voorzichtig over de broodblokjes (als je dat te snel doet, zal de karamel laag kapot gaan). Druk de stukjes brood naar beneden zodat ze volledig worden gedekt door de melk. Dek de pan af met het deksel.
    7. Zet een schotel waar de pan in past in de voorverwarmde oven. Giet hier kokend water in tot ongeveer 1 cm onder de rand en laat het 45 minuten tot 1 uur in de oven staan, tot de pudding stijf geworden is.
    8. Haal de pan uit de oven en haal het deksel eraf. Laat de pudding volledig afkoelen (als je hem te vroeg omdraait, zal de karamel nog te vloeibaar zijn, maar hij mag ook niet al volledig stollen). Maak de rand van de pudding met een scherp mes los van de pan en kantel hem op een serveerschaal. Laat nog een tijdje in de koelkast staan voordat je hem opdient.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren