Quiche met spek en ui

    Quiche met spek en ui

    2keer bewaard
    1uur10min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een heerlijk en eenvoudig quiche recept. Je kan ook een ander soort kaas gebruiken voor deze quiche. De uien gaan heel goed met een kaas, zoals Comté kaas - maar je kan ook plakjes geitenkaas gebruiken. In dat geval doe je de geitenkaas net voor het bakken op de quiche.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Zanddeeg
    • 250 gr witte bloem
    • 125 gr zachte boter
    • 1 theelepel zout
    • 50 ml water
    • Quiche vulling
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 500 gr uien, in plakjes gesneden
    • 80 gr bacon, in blokjes gesneden
    • 4 eieren
    • 100 ml melk
    • 200 ml crème fraîche
    • 100 gr geraspte Comté kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Begin met het maken van het deeg: Doe de bloem, dan de boter en het zout in een grote kom, meng goed en roer er 50 ml water door.
    2. Vorm een bal met het deeg, wikkel in plasticfolie en zet gedurende 30 minuten in de koelkast.
    3. De oven voorverwarmen op 190°C / gasoven stand 5.
    4. Start de voorbereiding voor de vulling: Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uien en spek toe en bak dit 7 tot 8 minuten, terwijl je regelmatig roert. Zet dit mengsel opzij.
    5. Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, bedek er vervolgens een ingevette taartvorm mee (25 cm diameter).
    6. Prik het deeg enkele malen in met een vork. Dek af met bakpapier, leg er gedroogde bonen of bakbonen op en bak gedurende 12 minuten.
    7. Verwijder het deeg uit de oven (laat de oven aan). Verwijder het bakpapier en de bonen. Schep het ui mengsel over het deeg.
    8. Klop de eieren in een kom, voeg vervolgens de melk, room en Comté kaas toe. Giet over het deeg en bak gedurende 25 minuten.
    9. De quiche moet goudbruin zijn. Serveer warm of heet.

    Uitleg over taartbodem voorbakken

    In dit recept wordt de deegkorst eerst voorgebakken. Dit proces heet 'blind bakken', waarbij de ongebakken deegbodem met bakpapier wordt afgedekt en daarna bedekt met speciale bakbonen of droge bonen uit je keukenkastje. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de bodem straks ook goed gaar is als de taart met vulling uit de oven komt. De bonen dienen ter verzwaring tijdens het bakken, zodat het deeg gelijkmatig plat blijft en geen bubbels in de taartkorst ontstaan. Na het blind bakken (12 minuten in de oven op 190°C) wordt de taartbodem uit de oven gehaald en zowel de bonen als het bakpapier verwijderd. Daarna kan de taartbodem gevuld worden met de vulling. Als je gedroogde bonen hebt gebruikt, kun je deze na het bakken niet meer eten, maar nog wel voor het blind bakken blijven hergebruiken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Ik vind het recept goed, maar de uitleg echt heel erg minder. Bijv. Waar haal je opeens die bonen vandaan? en wanneer moet je die uien snijden? wat doe je in het halfuurtje dat het deeg in de koelkast ligt? Ik ben het nu aan het maken en heb zelf gelukkig ervaring in de keuken en doe alles zigzaggend door elkaar maar ik snap dat mensen dit niet begrijpen of moeilijk vinden. - 29 nov 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren