Exotische zuurkoolovenschotel

    Exotische zuurkoolovenschotel

    19keer bewaard
    55min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Een simpele maar smaakvolle zuurkoolschotel, nèt even anders door de banaan en ananas. Simpel en snel te maken als je geen zin hebt om uitgebreid te koken, maar wel iets lekkers op tafel wil toveren. Het klinkt exotisch en zomers, maar smaakt ook goed op een gure winterdag. Ik maakte het toen ik alleen voor mij en mijn ouders hoefde te koken. Mijn moeder zei dat zelfs mijn zussen (die niet van zuurkool houden) dit wel zouden lusten!

    Layla Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 3 

    • 600 gram zuurkool
    • 3 eetlepels rozijnen
    • 250 gram (mager) rundergehakt
    • snufje zout/peper
    • 2 eetlepels Ketjap Manis
    • 500 ml water
    • 2 zakjes poeder voor aardappelpuree
    • 1 banaan
    • 1 klein blikje ananasstukjes, uitgelekt
    • 2 eetlepels paneermeel
    • enkele klontjes harde boter

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
    2. Doe de zuurkool in een pan en voeg hier de rozijnen aan toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen.
    3. Verhit een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Breng op smaak met zout/peper en ketjap. Voeg de ketjap op het laatst toe zodat deze niet aanbakt in de pan.
    4. Kook het water en roer de zakjes aardappelpureepoeder er met een garde door tot een stevige puree.
    5. Vet een ovenschaal (van 1,5L) in. Doe het gehakt hierin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Verdeel hierover de zuurkool met rozijntjes.
    6. Pel de banaan en snijd deze in plakjes. Schik deze over de zuurkool in de ovenschaal. Verdeel hierover ook de uitgelekte ananasstukjes.
    7. Verdeel als laatste de aardappelpuree gelijkmatig over de zuurkool. Bestrooi met paneermeel en leg daar wat flinters boter bovenop. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 30-40 minuten bakken tot de puree een goudbruin korstje heeft gekregen.

    Serveersuggestie

    Lekker met een salade van komkommer en (de overige) ananasstukjes. Deze kan je maken terwijl de schotel in de oven staat.

    Gebruik van restjes

    De overige zuurkool (omdat het niet in pakjes van 600 gram verkocht wordt) is lekker op geroosterd brood met boter voor de lunch, of met gebakken spekjes en een stevige soep als avondeten de volgende dag.

    Andere ingrediënten

    Gebruik vegetarisch (tofu)gehakt in plaats van het rundergehakt om er een vegetarische ovenschotel van te maken!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    3

    poeder voor aardappelpuree?? uhm - 22 feb 2012

    Morda
    van
    0

    Superlekker !! - 11 feb 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren