Duitse gist knoedels

    Duitse gist knoedels

    2keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze knoedels kosten wat tijd om te maken, maar het resultaat is echt de moeite waard. Gist knoedels worden gevuld met pruimenjam en geserveerd met een suikerglazuur, maanzaad en gesmolten boter.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 250 gr witte bloem
    • 10 gr verse gist of 1/2 (7 gr) zakje gedroogde actieve bakkersgist
    • 25 gr boter, gesmolten
    • 4 eetlepels lauwe melk
    • 1 eetlepel basterdsuiker
    • 1 eierdooier
    • zout
    • 100 gr pruimenjam
    • gemalen kaneel
    • enkele druppels rum
    • 50 gr maanzaadjes
    • poedersuiker
    • 50 gr ongezouten boter
    • gesmolten boter voor het serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Extra tijd: 25min rijzen  ›  Klaar in:1uur 

    1. Doe de bloem in een kom en maak een holte in het midden.
    2. Roer de warme melk samen met de suiker en gist glad in een kleine kom. Giet dit in de holte in de bloem. Voeg zout, eierdooiers en 25 gr boter toe. Maak van het mengsel een soepel deeg. Bedek met een theedoek en laat 1 uur rijzen in een warme droge ruimte.
    3. Meng ondertussen de pruimenjam met rum en kaneel. Zet opzij.
    4. Verdeel het deeg in 12 stukken. Druk elk stuk plat met de palm van je hand. Vul elk stuk met een lepel pruimenjam en wikkel het deeg rond de jam, vorm er een knoedel van. Leg ze op een bebloemd bord, bedek met een theedoek en laat 25 minuten rijzen.
    5. Breng twee pannen gezouten water aan de kook en plaats de gistknoedels in het kokende water. Dek af met een deksel en breng weer aan de kook. Draai de knoedels om en zet het vuur lager. Laat de knoedels in nauwelijks kokend water nog 12 minuten sudderen.
    6. Om de gaarheid te controleren prik je er met een vork in. Als het deeg niet aan de vork vasthoudt is, zijn de knoedels klaar. Haal de knoedels met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken. Bestrooi met poedersuiker en maanzaad en besprenkel met gesmolten boter.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren