Gepocheerde heek met beurre blanc

  (1)
  50 minuten

  Dit is een familie recept. Heek is goedkoper dan snoek, een vis die meestal wordt geserveerd met beurre blanc. Ik kan me nog herinneren dat mijn oma haar beroemde beurre blanc maakte. Meestal geserveerd met aardappelen. Ze eindigde altijd met een beetje platte peterselie op de vis. Er was altijd een fles Muscadet voor erbij!


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 1 bouquet garni
  • 500 gr heek
  • 750 gr aardappelen, in de schil (probeer Maris Piper, Charlotte of Desiree)
  • 4 sjalotjes, fijngesneden
  • 300 ml rode wijnazijn
  • zout en peper naar smaak
  • 200 gr gezouten boter, in blokjes
  • een paar takjes platte peterselie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

  1. In een grote pan breng je gezouten water aan de kook en voeg je het bouquet garni toe. Voeg de heek toe en kook ongeveer 20 minuten. Kook langer als de heek groot is. De heek is gekookt als het gebied in de buurt van het bot niet meer roze is. Haal van het vuur als de vis gaat vlokken.
  2. Breng ondertussen gezouten water aan de kook in een middelgrote steelpan en kook de aardappelen voor 20 minuten of tot ze gaar zijn.
  3. Ondertussen doe je de sjalotten en azijn in een kleine steelpan, breng op smaak met zout en peper. Laat koken op een laag vuur tot de azijn verdampt is. Voeg geleidelijk de boter toe en roer voortdurend met een houten lepel tot een gladde massa ontstaat. Haal van het vuur.
  4. Giet de heek en aardappelen af. Verwijder het vel en botten van heek en schil de aardappelen.
  5. Giet de saus op de heek. (Ik houd persoonlijk erg van sjalotten, dus ik bewaar ze in de saus, maar de echte beurre blanc bevat geen sjalotten. Je moet de saus zeven.) Bestrooi met peterselie en serveer.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)