Sauerbraten met rozijnen

    Sauerbraten met rozijnen

    Voeg toe aan favorieten!
    4dagen2uur


    6 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb dit sauerbraten recept lange tijd aangepast totdat het werd zoals ik het wilde. Sauerbraten is geen spontaan gerecht, want het vlees moet meerdere dagen marineren.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kg sirloin of runderstoofvlees
    • 225 ml droge rode wijn
    • 225 ml rode wijnazijn
    • 1 laurierblad
    • 2 hele kruidnagels
    • 1/2 theelepel gemalen zwarte peperkorrels
    • 1/2 theelepel gemalen jeneverbessen
    • zout en peper naar smaak
    • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
    • 1 middelgrote tot grote ui, geschild en in plakjes gesneden
    • 1 raap, geschild en in plakjes gesneden
    • 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en gesneden
    • 1 grote wortel, geschild en in schijfjes gesneden
    • 60 gr rozijnen
    • 1/4 tot 1/2 plakje roggebrood, verkruimeld
    • 225 ml room (probeer room met een zo hoog mogelijk vetgehalte te vinden, bij voorkeur 40%)
    • 225 ml melk, plus nog zoveel als nodig is
    • 1/2 theelepel suiker, plus meer als nodig is

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 4dagen marineren  ›  Klaar in:4dagen2uur30min 

    1. Was het vlees en dep het droog met keukenpapier. Zet het in een glazen, plastic of keramische schaal (geen metaal!) met een deksel. De schotel moet iets groter dan het stuk vlees zijn. Breng de wijn, azijn, laurier, kruidnagels, peperkorrels en jeneverbessen aan de kook in een kleine steelpan. Laat geheel afkoelen voordat je het over het vlees giet. Dek af en laat 3 tot 4 dagen op een koele plaats marineren, draai het vlees eenmaal per dag.
    2. Haal het vlees uit de marinade, laat uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Wrijf het vlees in met zout en peper. Verhit de geklaarde boter in een grote pan en bak het vlees aan alle kanten.
    3. Haal het vlees uit de pan en roerbak de ui, raap, selderij en wortel. Doe het vlees weer terug in de pan en rangschik de groenten erom heen. Voeg 1/4 van de marinade toe, de rozijnen en het roggebrood. Verminder de hitte, dek af en laat 1 1/2 tot 2 uur sudderen, tot het vees zeer mals is. Controleer het vochtgehalte regelmatig om er zeker van te zijn dat het vlees in voldoende water suddert maar dat het niet volledig ondergedompeld is. Voeg geleidelijk de rest van de marinade toe en 225-350 ml water, of zoveel als nodig is.
    4. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Haal het laurierblad eruit en pureer de groenten met het vocht, voeg de room, melk en suiker toe. Proef of het zuur is, als de saus te zuur is voeg je nog wat suiker of melk toe. Laat de saus sudderen tot hij dik wordt. Snijd het vees en giet de hete saus erover. Serveer direct.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren