Traditionele stol

    Traditionele stol

    14keer bewaard
    55min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Een geweldige kerst- of paasbrood dat je van tevoren kunt maken. Hij smaakt het beste als je hem een paar dagen laat staan. Serveer in dikke plakken als ontbijt, brunch, bij een kop koffie. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 1 kilo bloem
    • 1 scheutje lauwe melk
    • 1 snufje suiker
    • 80 gr verse gist of 25 gr gedroogde actieve bakkersgist
    • 200 gr suiker
    • 350 ml lauwe melk
    • 200 gr rozijnen
    • 250 gr gepelde amandelen, grof gehakt
    • 200 gr gekonfijte vruchtjes
    • 1/2 eetlepel zout
    • 250 gr boter
    • 2 eierdooiers
    • ter afwerking:
    • 2 eetlepels gesmolten boter
    • poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verkruimel de gist over de bloem in een kom. Bestrooi met 1 snufje suiker en een scheutje van de lauwe melk. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
    2. Verwarm de resterende melk en boter in een pan op laag vuur.
    3. Meng alle overige ingrediënten, behalve de rozijnen. Meng ze door het gerezen deeg. Voeg tenslotte de rozijnen toe.
    4. Bedek de kom en laat weer 1 uur op een warme plaats staan of totdat het in volume verdubbeld is.
    5. Verwijder het deeg uit de kom en vorm er een rechthoekig brood van. Leg dit op een met een bakpapier bedekte bakplaat.
    6. Bak 30-35 minuten in een voorverwarmde op 180 C / gasoven stand 4.
    7. Bestrijk de stol onmiddellijk na het bakken met gesmolten boter en bestrooi royaal met poedersuiker.

    Video

    Kerststol
    Kerststol

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren