Pastitsio

    Pastitsio

    162keer bewaard
    2uur15min


    214 personen hebben dit gemaakt

    Pastitsio is een soort Griekse lasagne, afgemaakt met een verrukkelijke witte saus. Dit recept voorziet in een grote pastitsio en is gewoonweg geweldig. Iedereen vindt dit lekker en het is de moeite van het bereiden waard.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 500 gr penne pasta
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 60 gr boter
    • 4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
    • 1 mespuntje gemalen nootmuskaat
    • zout en peper naar smaak
    • 3 eieren, licht geklopt
    • Vleessaus
    • 30 gr boter
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 675 mager rundergehakt
    • 4 eetlepels tomatenpuree
    • 125 ml droge rode wijn
    • 125 ml groentenbouillon
    • 2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
    • zout en peper naar smaak
    • Witte saus
    • 125 gr boter
    • 70 gr witte bloem
    • 750 ml melk
    • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 1 ei, licht geklopt
    • zout en peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
    2. Een grote pan met licht gezouten water aan de kook brengen en daarin de penne in 8-10 minuten al dente koken. Afgieten en terug in de pan doen.
    3. De boter tot goudbruin laten smelten en over de penne schenken. 4 eetlepels Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper toevoegen en goed omscheppen. Laten afkoelen. Ei toevoegen en weer omscheppen. Apart zetten.
    4. Voor de vleessaus: in een koekenpan op een middelhoog vuur ui en knoflook zachtjes sauteren tot de ui zacht is. Het vuur hoger zetten en het vlees toevoegen. Goed roeren en bakken tot het vlees bruin begint te worden. Tomatenpuree, wijn, bouillon, peterselie, zout en peper toevoegen. Afdekken en op een lage vlam 20 minuten laten sudderen.
    5. Voor de witte saus: in een sauspan de boter smelten. Bloem erdoor roeren en 2 minuten zachtjes laten koken. Alle melk erbij schenken en onder constant roeren aan de kook brengen. 1 minuut zachtjes laten koken. Nootmuskaat, zout en peper toevoegen en even laten afkoelen alvorens het geklopte ei erdoor te roeren. 125 ml van de witte saus aan de vleessaus toevoegen.
    6. Om de pastitsio samen te stellen: een bakvorm van 22x33 cm invetten. 1/2 van de gekookte penne over de bodem verdelen en bedekken met een laag vleessaus. Resterende penne over het vlees verdelen, vervolgens witte saus toevoegen en de penne helemaal bedekken. Resterende kaas erover strooien.
    7. 50 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het gerecht goudbruin is. 10 minuten laten staan alvorens in vierkantjes te snijden en te serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (6)

    van
    8

    Ik heb het geprobeerd en het was echt super lekker! Vrienden die bleven eten waar zeer enthousiast. Hoe vind ik nog recepten van jou? - 06 jun 2012

    van
    6

    Zeer geslaagd recept, ik heb dit nu al twee keer gemaakt en iedereen vindt het lekker. - 23 feb 2010

    van
    5

    Super lekker en zeker als je hem op een bbq met deksel erop laat smoken. ik ga hem zeker vaker maken - 21 okt 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren