Lende van Iberico varken met zachte knoflooksaus, paddenstoelen, asperges en aardappeltruffelgratin

    Lende van Iberico varken met zachte knoflooksaus, paddenstoelen, asperges en aardappeltruffelgratin

    4keer bewaard
    2uur40min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Een verukkelijk voorjaarsgerecht met asperges en super kwaliteit vlees.

    HansB Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 600 gr aardappels
    • 1,2 dl room
    • 1,2 dl melk
    • 60 gr eidooier
    • 1 el truffelolie
    • 60 gr belegen kaas, geraspt
    • 50 Shiitake
    • 75 gr grotchampignons
    • 50gr boter
    • 2 st sjalotten
    • 3 tenen knoflook (groot)
    • 1 el dragon (vers)
    • 1 el basilicum (vers)
    • 1 tl tijmblaadjes
    • 1dl sherry (med)
    • 3 dl kalfsfond
    • 1,5 dl room
    • 1 tl porcinipoeder
    • peper en zout
    • 800gr lende van Iberico varken
    • 75gr boter
    • peper en zout
    • 30 speren Asperges AA
    • 500gr gem paddenstoelen shii-yake oesterzwam en grotchampignons
    • 2 st sjalotten
    • 1 teen knoflook
    • 50 gr boter
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 55min  ›  Extra tijd: 45min rusten  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Schil de aardappels en snijd in plakjes van 1½ mm. Meng room met melk, eierdooier, truffelolie en kaas. Breng op smaak met peper en zout. Doe de aardappelschijfjes erbij en roer om. Zorg dat ieder plakje bevochtigd is. Verdeel aardappelschijfjes over flexpan (groot), schenkt het overblijvende room-melk mengsel erover. Snijd de shii-take in plakjes en leg deze op de muffins. Bak 30 min in oven van 175oC. Neem uit oven en laat afkoelen bedekt met alu folie. Bak voor het uitserveren nogmaals 30 min in oven van 175°C (afgedekt met alu folie).
    2. Borstel de champignons schoon en snijd klein. Verhit de boter en bak hierin de champignons licht aan. Snipper de sjalot en voeg die toe en laat deze glazig worden. Snipper de knoflook en hak de tuinkruiden fijn en voeg deze toe. Blus het geheel af met sherry en kalfsfond. Laat de saus indampen tot 2 dl. Pureer de saus. Voeg de room toe, kook in tot ong. 2 dl en tot de saus licht gebonden is. Voeg het porcinipoeder toe, breng op smaak met peper en zout. Schuim de saus op met de staafmixer.
    3. Klaar de boter. Braad de lende aan iedere zijde aan tot lichtbruin in de hete boter. Kruid met peper en zout. Leg vlees op een ovenschaal en gaar met kerntemperatuurmeter in oven van 120oC tot kerntemperatuur van 58-60oC. Dit duurt ong. 45 min; stel eventueel de temp. bij als het te snel of te langzaam gaat. Laat het vlees even rusten, snijd het vet eraf en trancheer in dunne plakjes.
    4. Schil asperges en snijd ondereinden af. Breng aan de kook in licht gezouten water, laat 5 min zachtjes doorkoken, en laat van het vuur ong. 20 min nagaren.
    5. Maak paddenstoelen schoon en snijd in stukjes van 1 cm. Maak sjalotten schoon en snijd deze grof. Snipper de knoflook. Bak alles vlak voor het uitserveren op hoog vuur in boter en breng op smaak met peper en zout.
    6. Presentatie: Maak in het midden van een groot bord een walletje paddenstoelen. Nappeer deze met de schuimige saus. Leg op de paddenstoelen dakpansgewijs enkele plakjes lende. Leg aan een zijde de asperges en plaats aan de andere zijde de gratin.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    HansB
    van
    0

    Een ware uitdaging om dit te maken - 05 mrt 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren