Parfait van nougatine op een spiegeltje van sabayon met Tia Maria

    Parfait van nougatine op een spiegeltje van sabayon met Tia Maria

    3keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een mooi dessert, voor speciale gelegenheden: parfait van nougatine op een spiegeltje van sabayon, geserveerd met een bijzonder koekje.

    j.v.d.boogaart Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • Het parfait
    • 100 gr geschaafde amandelen
    • 200 gr suiker
    • 2 eieren (120gr)
    • 2 eidooiers (50gr)
    • 3¾ dl slagroom
    • De sabayon
    • 2 dl slagroom
    • 4 eidooiers (100 gr)
    • 50 gr suiker
    • 1 dl witte wijn
    • ½ dl Tia Maria
    • De tuiles
    • 50 gr zachte boter
    • 100 gr suiker
    • 50 gr bloem
    • 0,8 dl sinaasappelsap
    • 1 tl gemalen peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 2uur in de diepvries  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Het parfait: Doe de suiker en het water in een pan en laat dit op hoog vuur karamelachtig worden. Niet roeren. Wanneer het een "blonde kleur" heeft, voeg je de amandelen toe. Roer nu goed met een houten lepel tot de massa karamelkleurig is geworden. Let op: niet laten aanbranden!
    2. Leg het karamelmengsel op een siliconen bakmatje, spreid het mengsel uit met een paletmes. Je kunt hier ook een ingevette aanrecht of zo voor gebruiken. Laat afkoelen. Leg er een tweede bakmatje op en breek de nogatine in kleine brokjes door er met een deegroller over heen te gaan. Zet weg.
    3. Klop de slagroom yoghurtdik en zet deze in de koeling Meng in een ruime kom de eieren en de dooiers en klop dat au bain-marie tot een schuimige massa met een temperatuur van 30° C. Haal de kom van het bad en blijf kloppen totdat het helemaal is afgekoeld.
    4. Voeg nu de gebroken nogatine toe en blijf goed mengen. Werk er met een spatel voorzichtig de geklopte slagroom door en verdeel de massa over 10 silicone vormpjes of gebruik een cakevorm. Plaats de parfait ca 2 uur in de diepvries tot zij geheel bevroren is.
    5. De sabayon: Klop de slagroom yoghurtdik en bewaar deze in de koeling Doe de overige ingrediënten in een kom en klop dit in de bain-marie tot maximaal 80° C net zoals hierboven beschreven en klop door totdat het is afgekoeld. Voeg de slagroom toe en zet koel weg.
    6. De tuiles: Warm de oven voor op 180°C. Klop de boter met de suiker totdat de massa wit is geworden. Voeg nu overige ingrediënten toe en meng goed.
    7. Schep een eetlepel deeg op een silicone matje en spreid het deeg in een doorlopende draaiende beweging met de achterkant van de lepel tot een dunne ovale plak van ca Ø 8 cm uit. Maak telkens 3 koekjes per keer. Plaats het matje ± 10 minuten in de oven. Let op: niet zwart laten worden! Haal ze uit de oven met behulp van een paletmes en breng ze direct in vorm in bv een kartonnen eierrekje. Laat ze verder afkoelen op een rekje.
    8. Presentatie: Klop de sabayon nog een keer op. Maak een royale spiegel op een koud bord. Stort de parfait en plaats het in het midden van de sabay-on. Versier het bordje met een tuile.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren