Cakejes bakken

    Cakejes bakken

    22keer bewaard
    35min


    68 personen hebben dit gemaakt

    Kleinere kinderen kunnen vanaf zo'n 2 jaar helpen met de ingrediënten in de kom doen en het beslag in de vorm(pjes) scheppen. Iets oudere kinderen kunnen ook helpen met mixen en spatelen. Uiteraard is het versieren van de cake(jes) voor alle kinderen een feest om te doen!

    druifje236 Limburg, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 grote cake of meerdere cakejes

    • 150 gram boter (zacht)
    • 150 gram suiker
    • 1 snufje zout
    • 3 eieren (op kamertemperatuur)
    • 150 gram bloem (plus 1,5 theelepel bakpoeder)
    • Verder heb je nodig
    • Oven
    • Mengkom
    • Mixer
    • Spatel
    • Grote cakevorm of kleine cakevormpjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven iets lager).
    2. Doe de zachte boter, suiker en zout in een kom.
    3. Klop dit met de mixer goed door elkaar tot het zout en de suiker goed opgenomen zijn.
    4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Let op: het volgende ei pas toevoegen als de vorige goed opgenomen is.
    5. Stop met mixen als de massa goed luchtig is.
    6. Spatel de bloem erdoor. Let op: niet met de mixer maar met de spatel mengen. Met een mixer klop je de luchtigheid uit het beslag.
    7. Doe het beslag in een grote cakevorm of in de kleine vormpjes voor kleine cakejes. Vul de cakevorm(pjes) voor de helft, want anders rijst het over de rand heen.
    8. Bak de kleine cakejes zo’n 20 minuten, een grote cake ongeveer 30 minuten.

    Tip

    Vergeten de boter op tijd uit de koelkast te halen? Geen probleem. Je kan de boter zacht maken door deze met een föhn te verwarmen. Als je de boter verwarmt in de magnetron wordt deze al snel te zacht en warm. Dit kan ervoor zorgen dat je beslag niet luchtig wordt.

    Tip

    De eieren moet je wel echt op tijd uit de koeling halen. Als deze te koud zijn, krijg je geen luchtig beslag. Waren ze toch te koud en krijg je het beslag daardoor niet luchtig, probeer dan het beslag met de föhn iets te verwarmen. Daarna pas de bloem voorzichtig erdoor spatelen.

    Tip

    Je kan tijdens het bakken best de ovendeur even opendoen. Als het beslag goed is, zal het niet meteen instorten. Doe de ovendeur rustig open, kijk of voel even aan de cake en doe de deur weer rustig dicht.

    Tip

    Je kan kijken of de cake al goed is door met een satéprikker in het midden te prikken. Is de satéprikker niet nat en niet plakkerig? Dan is de cake/ zijn de cakejes goed.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    van
    12

    staat geen bakpoeder bij, dus mislukt. Smaakt voor geen meter. - 24 feb 2012

    anna77
    van
    9

    Er staat bloem in het recept, maar ik denk dat er zelfrijzend bakmeel bedoeld wordt, daar zit namelijk bakpoeder in, en dat laat de cakejes goed rijzen. - 13 nov 2012

    Jet
    van
    6

    Prima gelukt en de cakejes zijn erg lekker. Je moet er inderdaad wat bakpoeder bij doen, maar dat staat nu bij het recept zie ik...zakje vanillesuiker erbij is ook een goed plan. Mijn kinderen vonden het erg leuk om cakejes voor Sinterklaas te maken...(we zijn nu al in de stemming en het is pas eind oktober! ;P) - 25 okt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren