Taartje van paling, kruidkoek en appel

    Taartje van paling, kruidkoek en appel

    1keer bewaard
    1uur30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Gemarineerd appeltaartje van paling op kruidkoek met gekarameliseerde appel

    j.v.d.boogaart Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 elstar appels
    • 5 gr vanillesuiker
    • 1 limoen (sap van) of het sap van een halve citroen
    • 2 tl pernod
    • ½ koffielepel kervel, fijn geknipt
    • 1 oudewijven-peperkoek
    • 25 gr rietsuiker (of een mengsel van 3 gr vanillesuiker en 10 gr suiker)
    • 200 gr gerookte paling
    • 1 sjalotje
    • 25 gr mayonnaise
    • 25 gr crème fraiche
    • Peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Was de appels. Snijd eerst van 1½ appel zeer dunne schijfjes tot aan het klokhuis. Het kan ook met een dunschiller. Verwijder het klokhuis en snijd van de rest van de appel 2 mm dikke reepjes van 3cm. lengte en zorg dat er minsten aan een kant een beetje schil zit, zodat het lijkt op een kleine lucifer, (dat ziet er leuk uit). Meng de helft van het limoensap, de theelepel pernod de vanillesuiker en de kervel door elkaar en marineer de reepjes appel hierin, en zet 1 uur in de koeling.
    2. Snijd van de kruidkoek 4 plakken van 5 mm dikte. Maak een zo groot mogelijk rondje of snijd de hoekjes van de koek. Neem de dunne plakjes appel en leg deze schijfjes in 4 porties dakpansgewijze op elkaar op een ingevette bakplaat. Bestrooi deze met de rietsuiker of het andere suikermengsel. Plaats de bakplaat onder de grill en laat de suiker carameliseren zolang, dat ook de appel wat licht kan garen. Maak de appel los van de bakplaat voor dat ze zijn afgekoeld.
    3. Maak de paling schoon en snijd in blokjes van een ½ cm. Snijd de sjalot zeer fijn en meng deze met de paling de mayonaise de crème frais en een beetje peper en zout. Laat het mengsel stevig.
    4. Maak vlak voor het uitserveren, anders wordt de kruidkoek week, als volgt een taartje: Gebruik de oudewijvenkoek als bodem. Verdeel en leg het mengsel van paling net iets binnen de rand van de koek en druk het een beetje stevig aan. Bedek ieder taartje met het gecarameliseerde appeltje.
    5. Presentatie: Plaats op een bordje (op kamer temperatuur) een palingtaartje, en leg hier een bergje gemarineerde appel langs. Druppel wat van de appeldressing als garnering op het bord en garneer af met een kerveltopje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren