Ossenhaas in rode portsaus met pommes macaire en voorjaarsgroenten

    Ossenhaas in rode portsaus met pommes macaire en voorjaarsgroenten

    4keer bewaard
    1uur


    13 personen hebben dit gemaakt

    Ossenhaas in een heerlijke portsaus! Samen met de aardappelen en een lekker mix van lentegroenten is dit een complete maaltijd.

    j.v.d.boogaart Noord-Brabant, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 900 gr ossenhaas (dik stuk)
    • 6 sjalotten
    • 3 eetlepels dragon (fijn gehakt)
    • 3 eetlepels bladpeterselie (fijn gehakt)
    • 1 eetlepel basilicum (fijn gescheurd)
    • 3 eetlepels bieslook (fijn gesneden)
    • 3 eetlepels marjolein (fijn gehakt)
    • olijfolie
    • peper en zout
    • keukentouw
    • voor de portsaus
    • 3 sjalotjes
    • 1 dl rode port
    • 1 dl rode wijn
    • 2 dl runderbouillon
    • enkele takjes tijm
    • honing
    • voor de pommes macaire
    • 800 gr Irene aardappelen
    • enkele takjes peterselie
    • peper en zout
    • alufolie
    • voor de voorjaarsgroenten
    • 300 gr bospeentjes (hele kleintjes)
    • 300 gr peultjes
    • 300 gr peulerwten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak sjalotten schoon en snijd zeer fijn. Snijd, hak, scheur kruiden fijn.
    2. Leg ossenhaas op werkbank en snijd 1 cm boven werkbank de ossenhaas in de lengte in. Klap bovenstuk teug en herhaal het insnijden tot er een grote plak ossenhaas van 1 cm dikte is ontstaan.
    3. Meng fijn gesneden sjalotjes met de fijne kruiden door elkaar. Kruid vlees met peper en zout. Bestrijk met een beetje olijfolie en vervolgens met het kruidenmengsel. Rol het vlees op en bind dicht met keukentouw gelijk als een rollade. Bak ossenhaas kort in hete boter met olijfolie. Haal eruit en zet weg. Bewaar braadvocht! Voor het uitserveren de ossenhaas in een oven van 180 C in ong 10/15 min kerntemperatuur 53 C rosé bakken en in schijven snijden. (touw verwijderen).
    4. Voor de portsaus: Maak sjalotje schoon en snijd klein. Bak sjalotjes in braadvocht van ossenhaas glazig en voeg er tijmtakjes en rode port met wijn bij. Kook in tot 1/3 Voeg vervolgens bouillon toe en kook in tot gewenste dikte. Breng op smaak met honing (eventueel met een beetje arrowroot verder op dikte brengen als saus te weinig dreigt te worden) Haal door zeef.
    5. Voor de pommes macaire: Verwarm oven voor op 200º C Was/boen aardappelen in de schil en verpak ze ieder apart in alufolie leg in oven en pof gaar. Een saté pen moet er doorheen te prikken zijn. Pel de aardappelen en druk door pureeknijper. Breng op smaak met peper, zout en een beetje boter. Hak peterselie klein en meng onder puree. Puree mag niet te romig zijn!!
    6. Neem 10 ringen van 6 cm doorsnee en bak in ring 1 ½ cm dikke aardappel schijfjes tot ze goudgeel zijn. Eerst de ene zijde, voorzichtig draaien dan de ander zijde. Verwarm in een oven van 50 C onder alufolie tot uitserveren, ring weghalen als aardappel op het bord ligt.
    7. Voor de voorjaarsgroenten: Maak bospeentjes schoon en kook beetgaar. Maak peulen schoon en kook beethaar Kook peulerwten beetgaar. Verwarm groenten vlak voor het uitserveren in een beetje boter, breng op smaak met peper en zout.
    8. Presentatie: Maak spiegeltje van portsaus uit het midden van een groot bord. Leg hierin half een ossenhaas schijfje. Geef er de pommes macaire bij en garneer af met de groenten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren