Drentse oliebollen, met en zonder krenten

    Drentse oliebollen, met en zonder krenten

    12keer bewaard
    4uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Familierecept voor oliebollen met of zonder krenten, al jaren in gebruik. Het recept heeft drie hoofdstappen: beslag maken, rijzen en bakken.

    Washington, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Opbrengst: 80 oliebollen

    • 3 pond tarwebloem
    • 750 ml lauwwarme halfvolle melk (20 C)
    • 750 ml lauwwarm water (20 C)
    • 150 gr plak bakkersgist (halen bij een bakker)
    • 2 eetlepels zout
    • 3 liter zonnebloemolie
    • 450 gr krenten (voor krentenoliebollen)
    • 450 gr rozijnen (voor krentenoliebollen)
    • 60 gr sukade (voor krentenoliebollen)
    • 60 gr gekonfijte sinaasappelschil (voor krentenoliebollen)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:4uur 

    1. Benodigdheden: 4 ltr beslagkom, 10 ltr emmer, 5 ltr pan (bij voorkeur RVS), 10 ltr opslagton met deksel, vergiet en soepbord, garde en/of mixer, 2 eetlepels, schuimspaan, theedoek, beetje brood of bij voorkeur oliethermometer (tot min 200 C)
    2. Maak het beslag: doe de lauwwarme melk in de beslag kom (niet koud, rond de 20 C).
    3. Beetje bloem, gist en zout toevoegen, roeren to vlakke pap.
    4. Rest van bloem en 250 ml lauwwarm water toevoegen en dikke pap maken, zonder klontjes.
    5. Rest van het water toevoegen en doorroeren.
    6. Voor krentenoliebollen de vier extra ingrediënten toevoegen en doorroeren.
    7. Rijzen: doe het beslag in een tien liter plastic emmer, dek de emmer af met een droge theedoek. Zet de emmer op een warme plek (25 C) zonder tocht. Een CV ruimte werkt goed, iets warmer dan kamertemperatuur.
    8. Voorzichtig kijken of het begint te rijzen, beslag rijst to 2 tot 3 keer oorspronkelijk volume. Na 30 tot 60 minuten is het beslag gerezen, de emmer is vol. Krentenbeslag rijst iets minder.
    9. Bakken: Bak in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur bijgebouw/bijkeuken/garage/etc. Houd een brandblusser bij de hand als je met een (gas)vuur werkt.
    10. Doe de olie in een grote pan (2/3de vol) en warm de olie op tot 180 C. Een goede oliethermometer is aanbevolen maar je kan het met een korstje brood controleren: het drijft en brood wordt hard.
    11. Als de olie warm is: schep beslag met twee lepels (of een ijslepel): scheppen en afschuiven, opletten op spatten (bril!) De pan kan bijna vol (oliebollen liggen net los van elkaar)
    12. De bollen draaien vanzelf om (als ze de ruimte hebben). Als ze gaar zijn aan beide kanten met een schuimspaan uit de pan scheppen.
    13. Oliebollen op een vergiet op een soepbord en uit laten lekken.
    14. Controleer de gaarheid: breek een oliebol meteen na bakken: Nog beslag in het midden: te kort in de olie. Te bruin en te vet: te lang in de olie.
    15. Let ook op de olietemperatuur: Oliebollen zijn erg vet: olietemperatuur is te laag. Olie walmt: olietemperatuur is (veel) te hoog.

    Invriestip

    Oliebollen zijn prima in te vriezen, opwarmen in de magnetron en ze zijn bijna als nieuw.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    PattySmit
    van
    2

    simpel en netjes uitgelegd: geweldig!!! - 26 dec 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren