Citrus cheesecake met walnoten en crème anglaise

    Citrus cheesecake met walnoten en crème anglaise

    3keer bewaard
    9uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Cheesecake is bij mij altijd favoriet als afsluiting van een heerlijk etentje met vrienden of gewoon als verwennerij voor mezelf. Deze variant, met een praline van geroosterde walnoten, geserveerd met een citroen/sinaasappel compote en crème anglaise, is niet heel machtig, maar wel vol van smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1000 gr roomkaas (bij voorkeur mascarpone)
    • 230 gr poedersuiker
    • 800 gr slagroom
    • 10 ml sinaasappel extract
    • 30 gr citroen/sinaasappel compote (zie hieronder)
    • 28 gr gelatine
    • 150 ml water
    • voor de bodem
    • 200 gr boter
    • 500 gr verkruimelde koekjes
    • 15 gr gemalen gember
    • voor de praline
    • 500 gr suiker
    • 100 gr walnoten (of pecannoten)
    • 1/2 kopje water
    • voor de crème anglaise
    • 6 eierdooiers van middelgrote eieren
    • 125 gr suiker (basterd)
    • 500 ml melk (vol)
    • 5 - 10 ml vanille-aroma
    • voor de compote
    • 2 sinaasappels
    • 2 citroenen
    • 1 kopje suiker
    • 2 kopjes water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Extra tijd: 6uur in de koelkast  ›  Klaar in:9uur 

    1. Voor de citroen/sinaasappelcompote: schil de citroenen en sinaasappels en haal alle velletjes weg met behulp van een scherp mes.
    2. Doe water en suiker in een steelpan en breng aan de kook.
    3. Voeg de citroen en sinaasappel toe en laat sudderen tot er een dikke jam ontstaat.
    4. Haal van het vuur en laat afkoelen, doe in een luchtdichte fles en zet in de koelkast.
    5. Voor de bodem: meng alles samen.
    6. Doe in een springvorm en bak 5 minuten op 180 C, haal uit de oven en laat afkoelen.
    7. Voor de vulling: meng de roomkaas en poedersuiker met een mixer.
    8. Voeg hieraan de slagroom toe. Daarna het extract en de compote.
    9. Doe de gelatine in koud water en laat smelten op laag vuur of in de magnetron. De gelatine moet niet te heet zijn, dan gaat het schiften in het koude mengsel. Het moet enigszins warm zijn.
    10. Giet het kwarktaart-mengsel in het cakeblik en laat 5-6 uur hard worden in de koelkast.
    11. Voor de geroosterde walnoten praline: doe suiker en water in een pan en breng aan de kook
    12. Hak de walnoten grof en leg ze op een bakplaat, rooster ze tot ze goudbruin en knapperig zijn.
    13. Roer het suikermengsel en laat karameliseren tot er een goudbruine massa ontstaat. Roer niet teveel want dan kristalliseert het.
    14. Haal de suiker van het vuur en leg op een bakplaat, bestrooi met de geroosterde walnoten en laat hard worden,
    15. Voor de crème Anglaise: doe de eierdooiers in een kom samen met 1/3 van de suiker, klop tot er een soort linten ontstaan.
    16. Meng de melk, suiker en vanille extract en breng aan de kook. Zet opzij om iets te laten afkoelen.
    17. Giet de kokende melk over het ei-mengsel, voeg een beetje per keer toe (als je te veel of alle melk tegelijk toevoegt, zal het gaan schiften!!), meng het au bain marie (roer de hele tijd!) totdat het aan de lepel blijft hangen.
    18. Doe in een luchtdichte fles en bewaar in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.
    19. Om te serveren: snijd de taart in 8 punten, leg 1 punt aan de bovenkant van een bord met de punt naar je toe.
    20. Rechts van de taartpunt schep je een theelepel van de citroen/sinaasappel compote.
    21. Doe wat crème anglaise over de hele rand van het bord.
    22. Leg twee stukjes walnoten praline bovenop en achter de taartpunt en garneer met een takje munt.

    Tips voor een perfecte cheesecake

    Wil je meer tips voor het bakken van cheesecake? Bekijk ons artikel: Zo bak je de perfecte cheesecake!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren