Echt traditioneel Schots snoep ('tablet')

  (19)
  1 uur 25 minuten

  Dit recept was oorspronkelijk mijn moeders, maar ik heb er mijn eigen variant op gemaakt door de hoeveelheid suiker te vermeerderen en vanille toe te voegen - en de boter weg te laten om een perfecte 'tablet' te maken. Familie, vrienden en zelfs vreemden hebben het gemaakt en vonden het een perfect recept met een heerlijk resultaat. Het smelt in je mond en is heerlijk zoet. De vanille is een echte bonus waardoor het een lekkere nasmaak heeft.


  15 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 150 ml volle melk
  • 500 gr kristalsuiker
  • 397 gr gecondenseerde melk
  • 50 gr boter (om in te vetten)
  • 2 eetlepels vanille smaak / aroma

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 20min rusten  ›  Klaar in:1uur25min 

  1. Om te beginnen verzamel je alle ingrediënten hierboven en de volgende keuken items: grote koekenpan met anti-aanbaklaag, houten lepels, maatbeker, keukenweegschaal, blikopener, theelepel, scherp mes, botermes, middelgrote kommen, kleine kommen, groot bord, een bakplaat van ong. 2,5 cm diep.
  2. Als je alles hebt verzameld, ga je de juiste hoeveelheden afmeten. Eerst 500 gr suiker met behulp van de keukenweegschaal. Dan de gecondenseerde melk, maak het blik open en meet 397 gr af met behulp van de keukenweegschaal. Meet met de maatbeker vervolgens 150 ml volle melk. Dan weeg je 50 gr boter af. Vet hier de koekenpan mee in. De vanille voeg je helemaal aan het eind toe met behulp van de theelepel.
  3. Als je alles hebt afgewogen doe je zowel de 150 ml volle melk als de 500 gr suiker in de koekenpan, laat dit op hoog vuur oplossen.
  4. Zodra de suiker is opgelost voeg je de gecondenseerde melk toe, laat dit op laag vuur 20-25 minuten koken terwijl je roert met de houten lepel, totdat het ingedikt is.
  5. Zodra het mengsel ingedikt is zal het een gele/lichtbruine kleur krijgen en beginnen er bubbels in te ontstaan. Voeg dan de 2 theelepels vanille toe.
  6. Haal het mengsel hierna van het vuur, roer er met een constante snelle snelheid gedurende 10-15 minuten in, totdat het nog dikker en bruin wordt. Het zal nu blijven plakken aan de lepel en loslaten van de bodem van de pan.
  7. Als dit allemaal is gebeurd kun je het mengsel in de bakplaat gieten, laat het 15 minuten hierin afkoelen.
  8. Na 15 minuten moet het koel genoeg zijn om in stukken te snijden, doe dit met een scherp mes, en laat het daarna nog 5-10 minuten staan.
  9. Hierna zal het koel genoeg zijn om uit de bakplaat te halen, serveer op een bord en eet smakelijk!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (19)

  User's IP: 54.159.94.253