Dit is een briljant vegetarisch hoofdgerecht of een geweldig bijgerecht bij vlees. Het is oorspronkelijk afkomstig uit de Egeïsche regio in Turkije. Kan ook koud worden opgediend als een hapje of voorgerecht.
Was en droog de aubergines. Schil ze in de lengte met een dunschiller. Snijd de stengel eraf, doe dit voorzichtig want je wilt de aubergine zelf heel houden.
Verwarm de olie in een diepe pan op hoog vuur. Zorg ervoor dat het heel heet is en bak de hele aubergines totdat de schil bruin is en de binnenkant zacht. Leg ze op een theedoek om te rusten.
Verwarm ondertussen de olijfolie in een pan, bak de uien 2 minuten op matig vuur, voeg de gesneden paprika toe, bak nogmaals 2 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en vervolgens de fijngehakte tomaten, kruid met wat suiker, zout en peper. Laat het 7-8 minuten koken op een laag vuur. Zodra het gekookt is, roer je de peterselie erdoor.
Leg de aubergines in een ovenschaal naast elkaar. Splijt ze met een theelepel open en leg het groentemengsel erin.
Knijp de halve citroen uit over de aubergines.
Bak ze gedurende 20 minuten. Serveer ze warm of koud.