Gebraden kalkoen met kruidenboter

    Gebraden kalkoen met kruidenboter

    3keer bewaard
    4uur50min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Deze kalkoen is sappig, mals en vol van smaak. Het geheim is de kruidenboter. Deze wordt onder de huid gewreven voordat de kalkoen wordt gebraden. Serveer als heerlijke zondagse lunch of bij het kerstdiner.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • kruidenboter
    • 125 gr boter, op kamertemperatuur
    • 1 theelepel gemalen gedroogde tijm (of 1 eetlepel verse, fijngehakt)
    • 1 theelepel gemalen gedroogde salie (of 1 eetlepel verse, fijngehakt)
    • 2 eetlepels verse fijngehakte peterselie
    • 1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
    • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn (of 1 eetlepel verse)
    • zout
    • 1 (7 kg) hele, kant-en-klare kalkoen
    • zout
    • versgemalen zwarte peper
    • 1-2 eetlepels maïzena

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur50min  ›  Extra tijd: 30min rusten  ›  Klaar in:4uur50min 

    1. Meng alle kruidenboter ingrediënten samen. Zet opzij.
    2. Verwarm de oven voor op 220 C / gasoven stand 7.
    3. Spoel de kalkoen onder koud water en droog met keukenpapier. Wrijf de binnenkant in met zout en peper.
    4. Vouw zorgvuldig de huid van de kalkoen terug aan de kant van de borstzijde, zo ver mogelijk (probeer hem niet te scheuren). Doe dit door met je vingers onder de huid te masseren. Wanneer de hele huid los zit, smeer je twee derde van de kruidenboter onder de huid.
    5. Knoop de benen en vleugels samen met het keukengaren, zodat de kalkoen zo strak mogelijk vast zit en niet zal uitdrogen.
    6. Leg de kalkoen met de borstzijde omhoog in een braadslede en bedek deze losjes met folie. Plaats in de oven en verlaag de temperatuur tot 180 C / gasoven stand 4. Braad gedurende 3 uur.
    7. Verwijder het folie. Verspreid de resterende kruiden boter over de kalkoen en braad nog eens 45 minuten, bedruip af en toe. Laat de kal;koen braden totdat de interne temperatuur tenminste 80 graden C is. Laat 30 minuten staan, bedekt met folie, voordat je hem aansnijdt.
    8. Ondertussen haal je het vet uit het braadvocht. Haal door een zeef boven een kleine steelpan en breng aan de kook. Afhankelijk van de hoeveelheid jus, voeg je 1-2 eetlepels maïzena gemengd met een beetje water, toe. Roer tot het glad is en verwarm tot het dikker is. Serveer bij de kalkoen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren