Kruisbroodjes met chocolade stukjes (hot cross buns)

    Kruisbroodjes met chocolade stukjes (hot cross buns)

    1keer bewaard
    3uur40min


    3 personen hebben dit gemaakt

    We hebben de kruisbroodjes gemoderniseerd bij ons thuis - met chocolade! Je kunt melk of pure chocolade gebruiken, maar er bestaat ook pure chocolade met gember en deze gaat goed samen met de kruiden in de broodjes. We maken ze meestal pas op Paaszaterdag en ze zijn vervolgens op binnen een mum van tijd.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 1 (7 gr zakje) snelle actieve broodgist
    • 180 ml warme melk
    • 500 gr bloem
    • 80 gr boter of margarine
    • mespuntje zout
    • 60 gr basterdsuiker
    • 2 theelepels koekkruiden
    • 1 theelepel kaneel
    • 4 eetlepels gekonfijt gemengd fruit
    • 1 ei, geklopt
    • 1 (100 gr reep) donkere chocolade, gebroken
    • extra bloem voor bestrooien
    • Voor de kruizen
    • 75 gr bloem
    • 75 ml water
    • enkele druppels amandel extract
    • Voor het suiker glazuur
    • 80 gr basterdsuiker
    • 3 eetlepels water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 2uur40min rijzen  ›  Klaar in:3uur40min 

    1. Doe de gedroogde gist en warme melk in een grote kom. Dek af en laat 5 of 10 minuten staan, totdat het schuimig is.
    2. Zeef de bloem in een andere kom en gebruik je vingers om de margarine erdoor te mengen, totdat het eruit ziet als paneermeel. Voeg zout, suiker, specerijen en gekonfijte gemengd fruit toe. Giet het gist-melk mengsel erdoor en het losgeklopte ei evenals de chocoladestukjes. Meng tot een deeg (het zal plakkerig zijn).
    3. Kneed het deeg 5-10 minuten op een licht bebloemd oppervlakte.
    4. Wrijf wat olie over het oppervlak van een grote mengkom en doe het deeg hierin. Dek af met een schone theedoek en laat 1 tot 2 uur rijzen op een warme plaats, of totdat het in omvang is verdubbeld.
    5. Kneed opnieuw een paar minuten, snijd het dan in 12 broodjes. Doe ze in een diepe, licht ingevette of bedekte ovenschaal van 23 cm. Dek af met theedoek en laat op een warme plaats weer rijzen (ongeveer 30 tot 40 minuten dit keer). Verwarm de oven tot 200 graden C / gasoven stand 6.
    6. Voor de kruizen: Meng de bloem en water samen tot een zachte pasta. Breng op smaak met amandel extract (optioneel). Lepel in een doorzichtige plastic boterhamzakje. Doe dicht en knip er een hoekje uit, maak op elk broodje een kruis.
    7. Bak gedurende 30 minuten, tot ze goudbruin zijn.
    8. Voor het suiker glazuur: doe 80 gr suiker in een kleine pan met 3 eetlepels water, los op. Bestrijk de broodjes met het glazuur terwijl ze nog steeds warm zijn. Laat afkoelen op een rooster totdat de glazuur hard is.
    9. Eet ze warm, koud of geroosterd met boter.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren