Vriendschapscake

    Vriendschapscake

    6keer bewaard
    10dagen1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    De bedoeling van deze 'Amish Friendship Cake' of 'Herman cake', is dat je de starter die je voor de cake gebruikt van een ander hebt gekregen, vermenigvuldigt en doorgeeft aan drie vrienden. Een soort kettingbrief-cake dus :-) Hieronder geef ik echter het recept voor de starter, als je het niet van een ander hebt gekregen.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 2 -8 cakes

    • Voor de starter
    • 1 zakje droge gist
    • 30 ml warm water
    • 1 eetlepel suiker
    • 1 eetlepel azijn
    • 1/2 theelepel zout
    • 375 gr bloem (in 3x)
    • 705 ml melk (in 3x)
    • 380 gr suiker (in 2x)
    • Voor de cakes
    • 235 ml van de gemaakte starter
    • 160 ml plantaardige olie
    • 7 gr bakpoeder
    • 1 gr baksoda
    • 3 eieren
    • 190 gr suiker
    • 250 gr bloem
    • snufje zout
    • 10 ml vanille extract
    • 115 gr gehakte walnoten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 10dagen rijzen  ›  Klaar in:10dagen1uur 

      Om de starter te maken:

    1. Gebruik een niet-metalen kom en een houten lepel om te roeren. Los de gist op in het warme water. Voeg 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn, 1/2 theelepel zout, 125 gr bloem en 235 ml melk toe en roer goed door. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plek staan om te gisten. Het gaat bubbelen en zal zurig ruiken. Zet het niet in de koelkast!
    2. Op dag 2, 3 en 4 roer je de starter af en toe om met een houten lepel.
    3. Dag 5: Voeg 125 gr bloem, 235 ml melk en 190 gr suiker toe aan de starter en roer goed om.
    4. Op dag 6, 7, 8 en 9: doorroeren.
    5. Dag 10: Voeg 125 gr bloem, 235 ml melk en 190 gr suiker toe en roer goed om. Bewaar 235 ml van deze starter en verdeel de rest over 3 bakjes en geef die weg aan je vrienden. Van elke starter kun je 2 cakes maken.
    6. Om de cakes te maken:

    7. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet twee cakevormen in.
    8. Mix 235 ml van de starter met de olie, bakpoeder, eieren, suiker, bloem, zout, vanille extract en walnoten en meng goed door. Roer de baksoda er als laatste doorheen.
    9. Verdeel het beslag over de twee cakevormen en bak de cakes in ongeveer 45 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven gaar en lichtbruin.

    Variatie

    Je kunt ook banaan, dadels of rozijnen toevoegen aan het beslag.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Nanda
    van
    0

    Lekkere cake, beetje aan de zoete kant, maar dat vond ik niet zo erg Ik had de starter van een vriendin gekregen, grappig idee! Ik heb wat kaneel toegevoegd aan het beslag en geen walnoten toegevoegd. - 26 aug 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren